Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καρυάς διοργανώνει στις 4-6 Αυγούστου 2023 στην Καρυά της Ελασσόνας τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στα 110 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο το 1913 με τίτλο «Όλυμπος – Ένας αιώνας ιστορία».

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι τρεις πρωτοπόροι ορειβάτες Χρήστος Κάκκαλος, Fred Boissonnas και Daniel B. Bovy οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν στην ανάδειξη του Ολύμπου και το πέρασμά του από τον μύθο στην ιστορία.

Ο σπουδαίος Ελβετός φιλέλληνας φωτογράφος Fred Boissonnas έχοντας οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο και πολύτιμο συνεργάτη τον D. B. Bovy , πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη ανάβαση απαθανατίζοντας με τον φωτογραφικό φακό το μυθικό βουνό.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι απόγονοι των Boissonnas και Κάκκαλου. Επίσης θα τιμηθεί για την παρουσία του ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα Stefan Estermann.

Θα ακουστούν οι ομιλίες -αφιερώματα του Κυρίτση Ιωάννη, Καθηγητή της Οικονομικής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., του Gad Borel μελετητή του έργου του Boissonnas, της Sohier Estelle, καθηγήτριας ιστορίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Επίσης των απογόνων Θεόδωρου Κάκκαλου και Cleo Borel, αλλά και της Χριστίνας Ζολώτα, συνοδού βουνού.

Σε μια μοναδική πρωτοβουλία του ΜΕΣ Καρυάς θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας με τα ονόματα των πρώτων ορειβατών,και παράδοση σε ομάδα ορειβατών με επικεφαλής τον Θανάση Πιτένη της Trekking Hellas, με σκοπό να τοποθετηθεί στο ψηλότερο σημείο του Ολύμπου.

Οι εκδηλώσεις ακόμη περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας του σπουδαίου φωτογράφου Boissonnas από τις πρώτες αναβάσεις.

Ανάβαση στα μονοπάτια του Ολύμπου με τη συμμετοχή εθελοντών και φίλων του βουνού.

Φεστιβάλ παράδοσης με τη συμμετοχή καταξιωμένων συγκροτημάτων της επαρχίας Ελασσόνας και παραδοσιακό γλέντι.

Τέλος προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με 16 χρυσές παγκόσμιες διακρίσεις “MT OLYMPUS the Creation” της Ellopia Films USA, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κρικέλη και του Δημήτρη Ζησόπουλου.