«Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι από τους πιο δραστήριους και πρωτοπόρους συνεταιρισμούς στη χώρα, γνωστός για τα ποιοτικά του προϊόντα, τα κρασιά και τα αποστάγματα του, το τσίπουρο. Πάντα χαίρομαι όταν συνομιλώ με τους ανθρώπους του, οι οποίοι διατηρούν τον Συνεταιρισμό σε τροχιά ανάπτυξης, στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών και την τοπική οικονομία».

Αυτά δήλωσε η Γ.Γ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η κ. Καραλαριώτου, αρχικά ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, συνομίλησε με παραγωγούς που παρέδιναν το προιόν τους στο Οινοποιείο, αλλά και με το προσωπικό, ενώ σε συνέχεια ενημερώθηκε από τη Διοίκηση και ειδικότερα από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Χρήστο Τσιτσιρίγκο, τον αντιπρόεδρο Απ. Ευαγγελόπουλο, τον γραμματέα Απ. Καλμπούρη, παρουσία του Διευθυντή Βαγγ. Σίκαλου, για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, για τα επενδυτικά σχέδια της διοίκησης, όσο και

τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι αγρότες της επαρχίας. Όπως ειπώθηκε «φέτος παρουσιάστηκαν προβλήματα στο αμπέλι όπως π.χ. η ευδαιμίδα, η χαλαζόπτωση, ενώ η ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά ευθύνεται για τη χαμηλή ζήτηση των σταφυλιών, την ανοιχτή τιμή στα αχλάδια, κ.α.».

Τονίστηκε ακόμη η αναγκαιότητα των αυστηρών ελέγχων στην αγορά των οινοποιήσιμων σταφυλιών και στις παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ ο Τυρναβίτης Συνεταιριστής έθιξε και το θέμα της οινοποίησης σταφίδας που προκαλεί προβλήματα τόσο στην οινοποίηση, όσο και στην απόσταξη. Τέλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο μαζικής εγκατάλειψης αμπελώνων και στις συνέπειες που θα έχει αυτό στην εθνική οικονομία και στην πρόταση που έκανε στον ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Τύρναβο να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος οριστικής εγκατάλειψης και στην καλλιέργεια αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλι.

Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Από την πλευρά της, η Ρένα Καραλαριώτου στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμπελοκαλλιέργειας, η οποία ιδιαίτερα στην επαρχία Τυρνάβου είναι μία δυναμική καλλιέργεια, αλλά και των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, πού είναι η ποιότητα, σε δύσκολες συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Η Λαρισαία πολιτικός τόνισε «τη σημασία στήριξης των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας, καθώς η συμβολή τους στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία είναι καθοριστική.

Γενικότερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τον κίνδυνο της επισιτιστικής επάρκειας και της κλιματικής κρίσης να είναι ορατός, επιβάλλεται όσο ποτέ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι δεδομένη η συνεργασία μου με συνεργατικά σχήματα και παραγωγούς, προκειμένου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να μεταφέρονται έγκαιρα στα αρμόδια Υπουργεία ».

Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την διοίκηση του Χρήστου Τσιτσιρίγκου για την διαχρονική στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς της περιοχής, για τις υψηλές –και φέτος- τιμές που πρόσφερε στους αμπελουργούς, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη αγορά σε ανάλογες τιμές. Σε μια δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αμπελουργός ότι έχει ένα μόνιμο σύμμαχο στο πλευρό του, ο οποίος όχι απλά απορροφά την παραγωγή του, αλλά τον ανταμείβει για τον κόπο και τον ιδρώτα του. Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του Χρ. Τσιτσιρίγκου για το επενδυτικό πλάνο που υλοποιούν για την αναβάθμιση του Συνεταιρισμού, όπως για το πρόγραμμα των δεξαμενών, ύψους 2 εκατ ευρώ και τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, ύψους 500.000 ευρώ» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ακολούθως, η Γ.Γ. του Δ.Σ. ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου επισκέφθηκε την πόλη του Τυρνάβου, όπου συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, ενώ στην κεντρική πλατεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα και στελέχη της δημοτικής αρχής, από τους οποίους ενημερώθηκε για διάφορα αυτοδιοικητικά ζητήματα.