Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ. Λάρισας ΝΔ κ. Χρήστος Καπετάνος πρόέβη στην εξής δήλωση:

«Κάθε 15 Οκτωβρίου τιμάται και εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2008.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας δεν είναι απλά μία συνηθισμένη ημέρα εορτής, αλλά είναι μια ξεχωριστή ημέρα, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί ως «Λυδία λίθος» για να ενθυμούμαστε την σπουδαία συνεισφορά και τη διαχρονική συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας στην αγροτική οικονομία και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, κατά τον προηγούμενο αλλά και τον τρέχοντα αιώνα.

Οι γυναίκες της υπαίθρου δίνουν καθημερινά τεράστιο αγώνα ώστε να ανταπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους. Αγρότισσα, μητέρα, σύζυγος, γυναίκα είναι μόνο μερικές από τις εκφάνσεις του πολυδιάστατου ρόλου, ρόλου στον οποίο κάθε σύγχρονη γυναίκα πλέον ανταποκρίνεται.

Όμως η Ελληνίδα αγρότισσα ανέκαθεν καλούταν να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πολλαπλό ρόλο, καθώς καλούταν να τον υποστηρίξει, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τους αγρότες – συζύγους, ώστε να μην καταρρεύσει το μοντέλο της αγροτικής οικογένειας, ειδικά του περασμένου αιώνα.

Γυναίκες και μητέρες εργαζόμενες σηκώνονταν από τα ξημερώματα, προκειμένου να συμμετέχουν στην καλλιέργεια, στη συγκομιδή και γενικά στις αγροτικές εργασίας, γυναίκες αγρότισσες μίας περασμένης γενιάς που όλοι έχουμε στην οικογένειά μας. Σε αυτές, λοιπόν, οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί συνιστούν τις στυλοβάτριες της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνολογική εξέλιξη αλλά και τις νέες κι εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας πρέπει να δοθούν κίνητρα , ούτως ώστε οι νέες και οι νέοι της χώρας μας να επιστρέψουν στα χωριά μας και να δραστηριοποιηθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Ο ρόλος της γυναίκας στην αγροτική οικονομία, αν όχι σημαντικότερος, είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν του άντρα αγρότη. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την προσφορά των γυναικών στην ελληνική κοινωνία εν γένει, με την συνεισφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα , στον πολιτισμό μας αλλά και ειδικά στην γεωργία και τον κτηνοτροφία που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας.

Άλλωστε, ο νομός Λάρισας που αποτελείται από κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές οφείλει τα μέγιστα στις γυναίκες που ανά τις δεκαετίες συνέβαλαν στην τοπικής οικονομία και στην ανάπτυξή του, εξ ίσου με τον άνδρα αγρότη.

Χρόνια πολλά στις αγρότισσες παγκοσμίως και κυρίως στις αγρότισσες της χώρας μας, στις οποίες υποκλινόμαστε με σεβασμό και τις οποίες οφείλουμε να τιμούμε όχι μόνο σήμερα αλλά καθημερινά.»