Καλογιάννης forever

Πάγωσαν οι δελφίνοι που περιμένουν να διαδεχτούν τον Απόστολο Καλογιάννη. «Τα μάθατε τα νέα;», ρώτησε χθες ο δήμαρχος τους δεκατέσσερις συμβούλους του που απέμειναν στην «Συμπαράταξη Λαρισαίων» μετά την εκλογική πανωλεθρία του Οκτωβρίου. Εκείνοι κράτησαν την ανάσα τους: «Δεν φεύγω από την παράταξη» διευκρίνισε, «θα συνεχίσω να είμαι επί κεφαλής, άλλωστε έχω ακόμα δουλειές στην ΚΕΔΕ, που να τους αφήσω και εκείνους…».
Ξεκάθαρος ο Απόστολος, άλλωστε είναι μικρότερος και από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών…

Μείον… 146 εκ. ευρώ

Όπου υπάρχουν ψιλά γράμματα συνήθως χαμένος είναι ο καταναλωτής ή το κράτος.
Στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο του 2021, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που τον κέρδισε, δεν τον παρέλαβε ακόμη (ούτε έδειξε να βιάζεται) με αποτέλεσμα ο δρόμος να παραμένει ασυντήρητος, σε κακό χάλι. Αν μάλιστα είσαι οδηγός και χρειαστείς τουαλέτα πρέπει να ψαχτείς, ενώ είσαι αναγκασμένος να φουλάρεις εγκαίρως γιατί δεν υπάρχουν πρατήρια πάνω στο δρόμο. Γνωστά όλα αυτά.
Εκείνο που δεν ήταν γνωστό είναι ότι το δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα χρήματα από το αρχικό τίμημα των 1,496 εκ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2024, στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αναφέρεται πως από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει 1,350 εκ. ευρώ. Προφανώς, ενεργοποιήθηκαν ρήτρες για «κούρεμα» επί του αρχικού τιμήματος λόγω επιβάρυνσης των επιτοκίων από την ημέρα που ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος ανάδοχος.
Γιατί να βιαστεί να πληρώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; Μήπως δεν είχε άλλες δουλειές να κάνει…

Φαρκαδόνα μπαλκόνι

Αν υπάρξουν μετεγκαταστάσεις οικισμών στα κατεστραμμένα από τις πλημμύρες χωριά του θεσσαλικού κάμπου, εκεί όπου ο πόνος δεν κοπάζει και το μέλλον φαντάζει άδηλο, η μικρότερη μετακίνηση θα είναι της Φαρκαδόνας.
Το νέο χωριό υπολογίζεται ότι θα χτιστεί στον παρακείμενο λόφο, σε καμμιά διακοσαριά μέτρα ύψος. Με άλλα λόγια ο οικισμός πρόκειται να υψωθεί, μιλάμε για μια Μακρινίτσα στον κάμπο. Από κάτω, στους πρόποδες, αν τυχόν ξαναπεράσει ο Daniel (χτυπάμε ξύλο), θα αποκτήσει και θάλασσα….

Άλλος κέρδισε

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, φαίνεται ότι οι servicers πέτυχαν μία αρκετά σημαντική νίκη στην τελική μορφή που πήρε το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων τους και την αλλαγή ορισμένων κανόνων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ότι οι ρυθμίσεις δανείων ευάλωτων δανειοληπτών που θα βγαίνουν από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού θα γίνονται αυτόματα δεκτές από τους χρηματοδοτικούς φορείς και για να τις αμφισβητούν στο δικαστήριο θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν ήταν σωστά τα στοιχεία που υπέβαλε ο δανειολήπτης. Όμως, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει γίνει μια σημαντική προσθήκη: η ρύθμιση θα μπορεί να αμφισβητείται στο δικαστήριο, εάν αποδειχθεί ότι ο servicer μπορεί να εισπράξει περισσότερα, ρευστοποιώντας ένα ακίνητο του δανειολήπτη. Δηλαδή αν το ποσό που έχει βγει από τον αλγόριθμο για να καταβληθεί από τον δανειολήπτη είναι μικρότερο από την εμπορική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου. Όπως λένε νομικοί, αυτό αλλάζει πολλά, γιατί είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου τα ποσά των ρυθμίσεων είναι χαμηλότερα από την αξία των ακινήτων.
Τα «κοράκια» δεν είναι κορόιδα …

Ο Αχελώος …ζει

Μάλλον πρόκειται για «νεκρανάσταση». Η επαναφορά από πλευράς κυβέρνησης της μερικής (εννοείται) εκτροπής του Αχελώου, φέρνει ελπίδα για καλύτερες μέρες στον πληγωμένο κάμπο. Η Θεσσαλία μπορεί να πνίγηκε τον Σεπτέμβριο από βροχόπτωση αλλά ο υδροφόρος ορίζοντας έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Απορώ πως δεν έγινε ακόμα η πρώτη διαδήλωση κατά της εκτροπής, δηλαδή υπέρ του υδατικού ελλείματος. Κάτι έπαθε το κίνημα…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa