Τις πρώτες προβλέψεις για το σκηνικό του καιρού το φετινό καλοκαίρι, παρουσιάζει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Επειδή οι σχετικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στοχεύουν όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στο "θυμικό των πολιτών" ξεκαθαρίζουμε ότι η παρούσα κατάσταση στην Ισπανία δεν συνδέεται με τον καιρό που θα επικρατήσει στην περιοχή μας.

Το αναφέρουμε αυτό εκ προοιμίου καθώς είναι πιθανόν ακόμη και αυτή η απλή αναφορά να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες, καθώς ο καθένας μας σκέφτεται: "αν πιάσει τώρα 40αρια , πόσο θα πάει το καλοκαίρι;".

Η προσέγγιση μακροπρόθεσμων προγνώσεων ακόμη και σε επίπεδο κράτους είναι πολύ δύσκολη και περιέχει πολλές αβεβαιότητες όπως έχουμε αναφέρει σε αναλυτικό άρθρα της ΕΜΥ για τις εποχικές προγνώσεις.

Η ουσία της εποχικής πρόγνωσης είναι να μας δώσει όσο το δυνατόν καλύτερη μελλοντική εικόνα της κυκλοφορίας και κατανομής των αερίων μαζών και των καιρικών προτύπων. Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες που υπολογίζονται από οποιοδήποτε ανεξάρτητο μοντέλο δεν είναι πάντα αξιόπιστες, αφού τα μοντέλα μας δεν είναι τέλεια καθώς, ακόμη και μικρές ανακρίβειες συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των μηνών και παραμορφώνουν τις στατιστικές του καιρού.

Οι πρώτες εικόνες από το Copernicus και την υπηρεσία EFFIS

Μια βελτιωμένη εικόνα της γενικότερης τάσης του καιρού μπορούΜε να έχουμε χάρις στην σημαντική ώθηση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων που έδωσε το πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή (CopernicusClimateChangeService - C3S), καθώς η ΕΕ διέθεσε πόρους για την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας εποχικής πρόγνωσης πολλαπλών μοντέλων ανοικτών δεδομένων, που περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή προγνώσεων, αλλά και μια σειρά υπηρεσιών χρηστών.

Οι πόροι, που διατέθηκαν, επέτρεψαν να συμπεριληφθούν περισσότερα προγνωστικά συστήματα, με συνεισφορές από τη Γερμανία (DWD), την Ιταλία (CMCC) και από το NCEP., ενώ τον Οκτώβριο του 2019 κύρια θέση πήρε το πλέον εξελιγμένο C3S multi-modelsystem . Στις αρχές Μαίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Προς το παρόν, στο παραπάνω video έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις μέσες αποκλίσεις των θερμοκρασιών για το φετινό καλοκαίρι με βάση τις προγνώσεις του ECMWF που παρέχει η υπηρεσία EFFIS/Copernicus.

Στη γενική εικόνα του καιρού υπάρχει η τάση για υψηλότερες θερμοκρασίες με αποκλίσεις όμως που δεν χαρακτηρίζονται ως ακραίες . Ειδικότερα από τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο υπάρχει ένα "τόξο" υψηλότερων τιμών από το κανονικό, που ξεκινά από την ιβηρική , περνά την Κεντρική Ευρώπη και οριακά φτάνει μέχρι τα Βόρεια Βαλκάνια.

Στην Ελλάδα ακόμη και τον Αύγουστο οι θετικές αποκλίσεις δεν ξεπερνούν τον 1- 1,5 βαθμό, ενώ στην Ισπανία εμφανίζονται υψηλότερες τιμές έως και 2,5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Σημειώνουμε πάντως ότι ο μέσος όρος πολλές φορές μπορεί να είναι παραπλανητικός, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις που προβλέπονται κανονικές τιμές , μπορεί μια εβδομάδα ζέστης να ανατρέψει την γενικότερη εικόνα και τις τελικές εντυπώσεις που μας δίνει μια στρογγυλοποιημένη μέση τιμή.

Άρα κλείνοντας, για μια ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.

news 24/7.gr