Στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προστασία και ανάδειξη του καστάνου και την στήριξη των καστανοπαραγωγών, όπως και στα έργα υποδομών που υλοποίησε στο δήμο Τεμπών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη γιορτή καστάνου που πραγματοποιήθηκε στα Αμπελάκια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Πιο συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι εδώ, στο πλευρό των παραγωγών καστάνου κι όλων όσων παράγουν. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κοντά σε ένα προϊόν το αποτελεί χρυσό για την ευρύτερη περιοχή και πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε την προστιθέμενη αξία του. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μία μεγάλη τεχνογνωσία στη διαχείριση των κρίσεων και ιδιαίτερα στον φυτοϋγειονομικό τομέα. Έτσι, όταν στο παρελθόν το κάστανο αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη σφήκα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε πρωτοβουλία, μαζί με τις υπηρεσίες της, τις οποίες και ευχαριστώ και το έλυσε.

Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε και για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στον αγροτικό τομέα και σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Νάνο, εκπόνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο δυστυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί. Με την ίδια αποφασιστικότητα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βγήκε μπροστά, την περίοδο του Ιανού και συνέβαλε ώστε οι καστανοπαραγωγοί να λάβουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις, λόγω απώλειας παραγωγής.

Ταυτόχρονα τρέχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα πιστοποίησης του προϊόντος του κάστανου και προβολής του σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και στη χώρα μας. Τα Αμπελάκια έχουν μία μεγάλη παράδοση στον συνεργατισμό, την οποία και προώθησαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι΄αυτό και μεις χρηματοδοτούμε τη συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού του Γεωργίου Σβαρτς και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, τα οποία αποτελούν ότι καλύτερο για τον επισκέπτη στην περιοχή.

Συνολικά τα 107 έργα που υλοποιήσαμε στο δήμο Τεμπών, προϋπολογισμού άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ έχουν αναβαθμίσει το δήμο Τεμπών.

Κατασκευάσαμε πολλά αντιπλημμυρικά έργα, νέα σχολεία, υπόγειους αγωγούς, σύγχρονα συστήματα άρδευσης και λιμνοδεξαμενές (δημοπρατήθηκε ήδη αυτή στα Αμπελάκια), ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα. Πιστεύω ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση μας να τρέξει το πρόγραμμα «Ανάσα» 3 για τους πλημμυροπαθείς. Ακόμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των καστανοπερίβολων στην περιοχή.

Είναι κρίμα γιατί είχαμε Λαρισαίους υπουργούς, οι οποίοι δεν έλυσαν αυτό το πρόβλημα, το οποίο συνεχίζει να καθηλώνει ακόμη και σήμερα τους ανθρώπους της παραγωγής. Δεν περιποιεί τιμή για αυτούς η υπόθεση. Είχαν τη δυνατότητα να το λύσουν και δεν το έπραξαν. Αν είχαμε την αρμοδιότητα εμείς, θα το λύναμε γιατί το δικό μας σύνθημα είναι «ο καλύτερος τρόπος να το πεις, είναι να το κάνεις».

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Αγοραστού στο αρχοντικό του Γ. Σβαρτς και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συνοδεία του δημάρχου Τεμπών Γ. Μανώλη και του προέδρου του ΔΟΠΑΠΕΠ Γ. Νικολάου.