Στα 161 έφτασαν τα κρούσματα της λοίμωξης που έχει προκαλέσει ο ιός του Δυτικού Νείλου εφέτος στη χώρα μας, καθώς την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν ακόμα τέσσερα περιστατικά. Ωστόσο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Έτσι, τα θύματα του ιού παρέμειναν στα 20.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν επίσης τα δύο πρώτα κρούσματα στην Πελοπόννησο – από ένα σε Αχαΐα και Αργολίδα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν όλοι ηλικία άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία: 81 ετών). Επιπλέον, από τους συνολικώς 161 ανθρώπους που νόσησε ο ιός, οι 119 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 76 έτη. Κυμαίνεται από 25 έως 93 ετών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι πέντε εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στην εντατική (ΜΕΘ) και οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες.

Εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν λάβει 113 ασθενείς. Από το σύνολο των ασθενών μόνο οι 23 δεν χρειάσθηκαν καθόλου νοσηλεία. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την εφετινή χρονιά, έως και σήμερα το πρωί.

Πόσα περιστατικά υπάρχουν ανά περιοχή

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

18 κρούσματα στην Καρδίτσα (τα δύο ήταν με ήπια συμπτώματα)
24 στη Λάρισα (τα έξι ήταν με ήπια συμπτώματα)
19 στα Τρίκαλα (τα επτά με ήπια συμπτώματα)
21 στη Θεσσαλονίκη (τα οκτώ με ήπια συμπτώματα)
21 στην Ημαθία (τα τέσσερα ήταν με ήπια συμπτώματα)
6 στην Πέλλα (τα δύο ήταν με ήπια συμπτώματα)
4 στην Πιερία (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)
11 στις Σέρρες (το ένα με ήπια συμπτώματα)
3 στο Κιλκίς
6 στη Χαλκιδική (το ένα με ήπια συμπτώματα)
10 κρούσματα στην Καβάλα (τα πέντε με ήπια συμπτώματα)
5 στη Δράμα (τα τρία ήταν με ήπια συμπτώματα)
1 στη Ροδόπη
1 στον Έβρο
1 στην Ξάνθη
1 στην Καστοριά (είχε ήπια συμπτώματα)
5 στην Άρτα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)
1 στα Ιωάννινα
1 στην Αχαΐα
1 στην Αργολίδα

Τα κρούσματα εκτός παρενθέσεων είναι με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, υπάρχει ένα περιστατικό που έχει απροσδιόριστο τόπο έκθεσης, διότι είχε ιστορικό αυξημένων μετακινήσεων (ιδίως στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Πρέβεζας).

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

iatropedia.gr