Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ περιγράφει επιστολή του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Η επιστολή, που εστάλει στη Βουλή, απαντάει σε σχετικά αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (εξόφληση) στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2024.

Και προσθέτει: Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (εξατομικευμένες και συνολικές αναλόγως της ομοιογένειας των ζημιών όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό) έχει ξεκινήσει εκεί που η πρόσβαση είναι εφικτή και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες καλλιέργειές άμεσα με την απόσυρση των υδάτων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ διενεργούνται εκεί που υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών κατόπιν θεομηνίας που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα καταστροφή των καλλιεργειών.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει και μετά την τελευταία ενίσχυση του υποκαταστήματος Λάρισας το γεωτεχνικό προσωπικό ανέρχεται σε 130 περίπου γεωτεχνικούς, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων βεβαίως εφόσον η πρόσβαση είναι εφικτή στα χωράφια.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών. Με βάσει αυτών των στοιχείων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την πολιτεία σε προκαταβολές των ζημιών, εντός του Φθινοπώρου 2023 - Δεκέμβριος 2023 (εφόσον είναι εφικτό) και μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς στους πρώτους μήνες του 2024.

Ειδικότερα για τη φυτική παραγωγή αναγνωρίζοντας, τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται οι παραγωγοί μας και το γεγονός της απώλειας του εισοδήματός τους, διότι οι καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της συγκομιδής, και βάσει της υφιστάμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε οι τιμές αποζημίωσης να ευρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, αποφασίζεται ότι:

  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.
  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 57%% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα.
  • Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημίες που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100%η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.
  • Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.
  • Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική, κηπευτικά κλπ, θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

Σταύρος Παϊσιάδης (agrotypos.gr)