Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο MEGA για την μετοίκηση των κατοίκων από πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Ο κ. Λέκκας μίλησε για τις πληγές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την μετακίνηση των χωριών.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού το χωριό Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα θα μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα περιμένουμε την έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνώμων έτσι ώστε να δούμε τι βασικές ενεργείς μπορούν να γίνουν. Έχω προτείνει 10 δράσεις για την Θεσσαλία, γνωρίζω και την περιοχή. Αυτές οι δράσεις έχουν ανακοινωθεί σε ένα συνέδριο της κεντρικής ένωσης δήμων που έγινε πριν από κάτι μέρες και αφορούν στη μείωση της διακινδύνευσης από πολλά φαινόμενα όχι μόνο πλημμυρικά», είπε αρχικά.

«Πρέπει να κάνουμε ανάλυση εκτίμησης κινδύνων στη Θεσσαλία, στη συνέχεια ανάλυση τρωτότητας, δράσεις για το περιβάλλον, για τις υποδομές. Ένα πλέγμα δράσεων για να μπορέσει η Θεσσαλία να επανέλθει και να μειωθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα μελλοντικά φαινόμενα. δεν μας εκπλήσσει που δεν έχει γίνει αποστράγγιση σε κάποια σημεία της Θεσσαλίας, γιατί η Θεσσαλία δημιουργήθηκε από αυτές τις λίμνες», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Για την λίμνη Κάρλα επεσήμανε πως, «Η λίμνη Κάρλα έχει καταλάβει την αρχική της θέση. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον ήθελε να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Οι όποιες λύσεις προτείνονται για την Κάρλα είναι λανθασμένες. Πρέπει να δούμε διαχρονικά την εξέλιξη του περιβάλλοντος. Ό,τι λύση και να πούμε εμείς, μπορεί να απορριφθούν από την ίδια την φύση».