Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Λάρισας, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 8:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει εκδήλωση της θεατρικής ομάδας «Φαέθων», με θέμα « Θέατρο… τρόπος ζωής» στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση-με σατυρική  διάθεση πάντα και μέσα από τη συρραφή κωμικών κειμένων-του θεατρικού έργου «Βότκα Μολότοφ» του Νιλ Σάιμον (σε διασκευή). Επίσης, θα αποδοθούν και πρωτότυπα κείμενα από τον Λαρισαίο συγγραφέα, Στέλιο Ντικούλη, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη και συγγραφέα  που αφουγκράζεται τους κοινωνικούς παλμούς, και μετουσιώνει τις εσωτερικές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου στην τέχνη. Η παρουσίαση θα αποτελείται από 2 μέρη, συνολικής διάρκειας 1:30 ώρας περίπου.

Στέλιος Ντικούλης

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1972. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστήμων. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου και θεατρικής αγωγής. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το θέατρο το 1998, ερμηνεύοντας ρόλους και σκηνοθετώντας έργα δεκάδων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων.

Σκηνοθέτησε 21 θεατρικά έργα και έπαιξε σε 39 θεατρικά έργα. Επίσης σκηνοθέτησε δύο παιδικά έργα, στα οποία έπαιξε και ο ίδιος. Έχει συγγράψει 130 θεατρικά μονόπρακτα και 24 θεατρικά έργα, μεγάλο μέρος των οποίων παίχτηκαν στη Σκηνή του Θεάτρου Τεχνών Λάρισας, στην θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία tv» και σε φεστιβάλ θεάτρου. Τέλος εξέδωσε έξι βιβλία με σάτιρες και επιθεωρήσεις. Συνολικά έπαιξε σε περισσότερες από 900 παραστάσεις στο θεατρικό σανίδι!

Το καλοκαίρι του 2006, απέσπασε βραβείο ερμηνείας, με την σατιρική του κωμωδία «Η άλλη όψη», στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεάτρου Ορεστιάδας, που ανέβηκε με την θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Τον Φεβρουάριο του 2019, πήρε το βραβείο πρωτότυπου κειμένου, από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για το έργο του «Η βιωσιμότητα του χρέους», σε σκηνοθεσία της θεατρολόγου Βίλλης Κίτσιου, που παρουσιάστηκε από την θεατρική ομάδα «Φαέθων» του Συλλόγου «Ανατολικής Ρωμυλίας» Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου «Μώμος ο Πατρεύς», που διοργανώθηκε στην Πάτρα.

Σημαντική ήταν την  τελευταία διετία η παρουσία του και στο μικρό εκράν. Στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία παρουσίασε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2008 και από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010 την δική του κωμική σειρά «που θα πάει η βαλίτσα» με είκοσι επεισόδια. Επίσης στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό παρουσίασε από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2014, την σατιρική σειρά «που πας πατρίδα με τέτοιο καιρό», με είκοσι επεισόδια.

Αυτή την εποχή συμμετέχει στο θεατρικό έργο «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, που παίζεται στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί στην Θεατρική Ομάδα Ελασσόνας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ»Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

 Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 1973. Το όραμα πολλών ανθρώπων άρχισε να πραγματοποιείται! Στην κεντρική πλατεία Λάρισας, στο καφενείο των αδελφών Ζέρβα, εκπρόσωποι των χωριών Κοιλάδας, Νέων Καρυών, Νέας Λεύκης, Διλόφου, Αετόλοφου, Μεγάλου Μοναστηρίου Λάρισας, Φιλιππούπολης Λάρισας καθώς και εκπρόσωποι της πόλης της Λάρισας, συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους, μοναδικό για την εποχή! Την ίδρυση και λειτουργία ενός Συλλόγου που θα εκπροσωπεί τον νομό Λάρισας, με σκοπό την διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των ηθών και εθίμων της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μετά από μια λαμπρή τριετή πορεία, ο Σύλλογος παραμένει για 42 χρόνια ανενεργός. Το μεράκι όμως και η αγάπη των παλιών χορευτών προς τον Σύλλογο, και συμπαραστάτη και πάλι τον τότε χοροδιδάσκαλο κ. Ιωάννη Πραντσίδη, οδήγησε στην επαναδραστηριοποίησή του  το 2016, με στόχο να αποκτήσει και πάλι την παλιά αίγλη.

Ο σύλλογος το 2019 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το  «3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ» με την συμμετοχή πολλών χορευτικών ομάδων, από όλη την Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, καθώς και άλλες πολλές επιτυχημένες δραστηριότητες.

Σήμερα, λειτουργούν 2 χορευτικά τμήματα ,στις συνοικίες Χαραυγή και Φιλιππούπολη, με χοροδιδάσκαλο τον Στέλιο Ηλιούδη, καθώς και 1 θεατρικό τμήμα ο «Φαέθων» με πολλές διακρίσεις,(Βραβείο για την επιλογή ''Πρωτότυπου κειμένου'' από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), με δασκάλα την  θεατρολόγο, Θεοδώρα Παπαδούλη.

 

Είσοδος ελεύθερη

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

  1. 2410623615

Email:info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr