Την τελευταία ταινία για το 2023, το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Ανί Ερνό “Το γεγονός” σε σκηνοθεσία Οντρέ Ντιγουάν, προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στις 19:00 και στις 21:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Γαλλία, 1963. Η Αν είναι μια νέα, έξυπνη, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια που βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της σαν τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε.

Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει έγκυος, τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα - εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή.

Καθώς οι εβδομάδες περνούν, με την εξεταστική να πλησιάζει και την κοιλιά της να φουσκώνει, η Αν αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αψηφήσει τον νόμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει ολοένα πιο δραστικά μέτρα.

Κανείς δεν της τείνει χέρι βοηθείας και θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη ντροπή και τον πόνο, ακόμη κι όταν πρέπει να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή...

Η αιχμαλωσία, η απελπισία και η μοναξιά διαγράφονται εξαιρετικά στο πρόσωπο της νεαρής πρωταγωνίστριας, επιτρέποντας στο κοινό, να βουτήξει στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας η οποία, σε ένα ανατριχιαστικά κοντινό παρελθόν, δεν είναι κυρίαρχη του εαυτού της, δεν έχει δικαίωμα για απόφαση επάνω στο σώμα της.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ανί Ερνό, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε προσωπικό βίωμα της συγγραφέως πριν από πέντε σχεδόν δεκαετίες,

Το «Γεγονός» θριάμβευσε στο φεστιβάλ Βενετίας 2021, αποσπώντας τον Χρυσό Λέοντα και εγκωμιαστικές κριτικές για την εύστοχη σκηνοθεσία, τον ευαίσθητο χειρισμό του ζητήματος και εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς του, αλλά και την τόλμη και αναγκαιότητα της ιστορίας του.

Γαλλία, 2021/ Έγχρωμη/ Δράμα/ Διάρκεια 100’/ Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν/ Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Κασέι Μοτέ- Κλέιν, Άννα Μουγκλαλίς, Λουανά Μπαζραμί, Λουίζ Ορί Ντικερό, Λουίζ Σεβιλότ, Πιο Μαρμάι

Γενική είσοδος 4 ευρώ