Σε δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Μαβίδη αναφέρονται τα εξής:

“Η τακτική της παραπληροφόρησης δια μέσω ιδιότυπων «αντιπροσώπων» και «κύκλων» συνεχίζεται. Σειρά δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο (onlarissa) αναφέρονται σε δημιουργία «τετελεσμένων» για διαγωνισμούς της ΔΕΥΑΛ «για μη επείγουσες ανάγκες», αλλά και για “διαγωνισμούς που έτρεξαν τους τελευταίους μήνες”, υπό τον συκοφαντικό τίτλο «Χορός Εκατομμυρίων στη ΔΕΑΥΛ».

Κατά πάγια πρακτική ωστόσο, τα δημοσιεύματα αυτά αποκρύπτουν βασικά στοιχεία και όπως πάντα έγιναν χωρίς ο ανώνυμος “δημοσιογράφος” που τα συνέταξε να προσπαθήσει να πληροφορηθεί σχετικά και από την ΔΕΥΑΛ.

Για όλα όσα αναφέρονται ξεκαθαρίζουμε:

Έργα και προμήθειες σε διαδικασία διαγωνισμού και σε συνέχεια αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με το νόμο. Ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε χρηματοδοτούμενα έργα, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είτε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι έργα ή προμήθειες με ειδικούς όρους και καταληκτικές ημερομηνίες που αν δεν τηρηθούν τα έργα κινδυνεύουν με απένταξη και άρα με απώλεια πόρων για το Δήμο.

Οι αποκαταστάσεις ζημιών που προέκυψαν από το φαινόμενο DANIEL προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με το νόμο και είναι κρίσιμο να προχωρήσουν γρήγορα.

Ενώ οι επείγουσες ανάγκες των υπηρεσιών μπορούν να προχωρήσουν κανονικά , σύμφωνα με το νόμο, σε μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και διάθεσης συνεννόησης με την νέα Δημοτική Αρχή, αναβλήθηκαν για επόμενο συμβούλιο, αφού ενημερωθεί η νέα διοίκηση της Επιχείρησης από τις υπηρεσίες. Αναμέναμε αυτή η συνεννόηση να γίνει σήμερα, ωστόσο οι εκπρόσωποι της παράταξης του νέου Δημάρχου απουσίαζαν από τη σημερινή συνεδρίαση.

Η τιμολογιακή πολιτικής αφορά μόνο στα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών και τα οποία είχαν ήδη αναγγελθεί από την απερχόμενη δημοτική αρχή, είναι δε απαραίτητο να προχωρήσει λόγω της ανάγκης στήριξης των πλημμυροπαθών.

Σκοπίμως αποκρύπτονται στα δημοσιεύματα τα βασικά χαρακτηριστικά των παραπάνω θεμάτων.

Προφανώς, στόχος των δημοσιευμάτων είναι να πληγεί το πρόσωπο του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη με ανοίκειο τρόπο, καθώς και το τεράστιο έργο της περιόδου της δημαρχίας του και θεωρώντας εσφαλμένα πως η θητεία του ήδη έληξε (ενώ είναι γνωστό πως λήγει στις 31.12.23). και προσπαθώντας, για τους δικούς τους λόγους, να ωθήσουν στην παράλυση της Επιχείρησης ή και του Δήμου.

Σημειώνουμε πως στην αντίστοιχη περίοδο του 2014, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ συνέχισε κανονικά τις εγκρίσεις που αφορούσαν σε έργα και διαγωνισμούς μέχρι την ανάληψη της διοίκησης από την νέα τότε δημοτική αρχή. Θα θυμίσουμε ενδεικτικά την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΥΑΛ για την περίοδο 2015 – 2019 η οποία έγινε ένα μήνα πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος και η παράταξή του, που είναι πλήρως ενημερωμένοι, μπορούσαν να τοποθετηθούν – θετικά ή αρνητικά – στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ. Δεν θέλησαν να λάβουν θέση υπεύθυνα. Φαίνεται πως προτιμούν τις διαρροές κύκλων και την παραγωγή πολιτικής μέσω τρίτων. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε θα είναι εκείνοι που δυναμιτίζουν το κλίμα ομαλής μετάβασης της δημοτικής αρχής.

Όλα τα θέματα είναι υπηρεσιακά, με προθεσμίες υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών, με προεγκρίσεις προ μηνών από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, ομόφωνες, καθώς και κρίσιμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του DANIEL.

Μετά τα παραπάνω, είναι προφανές πως τα δημοσιεύματα είναι συκοφαντικά και ζητάμε από το συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης την ανάκληση τους. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη”.