Το Δίκτυο Περιφερειακών Κόμβων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (RegHub 2.0) μετά από πρόσκληση της Δυτικής Πομερανίας (Πολωνία) πραγματοποίησε το δεύτερο εξωτερικό εργαστήριό του, στην πόλη Szczecin στις 13 και 14 Ιουνίου 2023.

 Μετά από εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με το RegHub, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαδραστικές συνεδρίες εργαστηρίου σχετικά με τις εκτιμήσεις ρυθμιστικού αντίκτυπου και τις τεχνικές διαβούλευσης, που διεξήγαγε η ερευνήτρια Gaia Taffoni από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Οι διαβουλεύσεις του Δικτύου περιφερειακών κόμβων αυτή την περίοδο αφορούν στην αξιολόγηση της υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ με θέματα:

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», αποσκοπεί στη συλλογή παρατηρήσεων σχετικών με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», τις συνέργειές του με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα όσον αφορά την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μέλλον για να επιτευχθούν οι στρατηγικοί του στόχοι.

Την Πράσινη Συμφωνία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για να διαπιστωθούν τα κενά, οι συνέργειες και τα πλεονάζοντα στοιχεία. Να διαπιστωθεί τί λειτουργεί, τί όχι και τί μπορεί να γίνει, για να καταστεί καλύτερο και ευκολότερο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πετύχουν την πράσινη μετάβαση και να συμβάλουν στην ευόδωση των φιλόδοξων σκοπών της ΕΕ.

Τις Δημόσιες Προμήθειες, διαβούλευση η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της οδηγίας 2014/24/ΕΕ, όπως η εφαρμογή και η πείρα από τις στρατηγικές δημόσιες προμήθειες (οικολογικές δημόσιες προμήθειες, κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες προμήθειες και δημόσιες καινοτόμες προμήθειες) και η δυνατότητα συμμετοχής των μικρομεσαίων και των τοπικών επιχειρήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ  με θέμα  τον ρόλο του RegHub και της ΕτΠ σχετικά με το μέλλον μιας καλύτερης νομοθεσίας. Στο πάνελ συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και η Gaia Taffoni και η Maria Strömvik, από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Lund. Τέλος, οι κόμβοι είχαν επίσης μια εκτενή ανταλλαγή σχετικά με πιθανά θέματα για μελλοντικές διαβουλεύσεις.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν στο εργαστήριο η κ. Αγγελική Βενέτη, σημείο επαφής του δικτύου και η κ. Πασχαλιά Τσιόντζελη μέλος της ομάδας εργασίας του δικτύου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια από την Ελλάδα μέλος του δικτύου στο δίκτυο RegHub για την παρακολούθηση πολιτικών της Ε.Ε. στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των δημοσίων συμβάσεων. Ευχαριστώ τους φορείς της Θεσσαλίας για την αγαστή συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση που επιδεικνύουν προκειμένου η Περιφέρεια Θεσσαλίας να επιτυγχάνει τους στόχους στην πραγματοποίηση των διαβουλεύσεων του προγράμματος στην προσπάθεια που γίνεται ώστε η νομοθεσία να γίνεται καλύτερη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://cor.europa.eu/en/news/Pages/new-reghub-2-0-members.aspx