Το σύμφωνο μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη και του πρόεδρου των Special Olympics Hellas, πρέσβη ε.τ., Διονύσιου Κοδέλλα, υπογράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημαρχείο Λάρισας.

Στην δήλωση του ο κ. Καλογιάννης μίλησε για την απόφαση που είχε ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, αναφέροντας ότι «ανοίγει έναν νέο ορίζοντα κοινωνικής πολιτικής στην πόλη».

Η Λάρισα έγινε η 18η πόλη που υλοποιεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των «Special Olympics Hellas» και δίνει την ευκαιρία σε άτομα με νοητική αναπηρία να κοινωνικοποιηθούν μέσω του αθλητισμού.

Όσον αφορά το πρόγραμμα τόνισε ότι «θα ασχοληθούμε στην προκειμένη περίπτωση με τους συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία. Είναι γνωστό σε όλους η καλή συνεργασία του δήμου με τους συλλόγους και τους φορείς των ΑμεΑ , των παιδιών με σύνδρομο ντάουν και των παιδιών με αυτισμό.

Αυτό το πρόγραμμα έρχεται σε μία χρονική στιγμή που αυτός ο ορίζοντας ανοίγει πολύ περισσότερο και συμπληρώνει μία δραστηριότητα που είναι χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Άρα εμείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, και μέσω του τοπικού παραρτήματος που θα ανοίξει εδώ, να συμμετέχουμε και να οργανώσουμε -αναλαμβάνοντας την ευθύνη μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας – να διαθέσουμε τις αθλητικές μας δομές και μέσα από δράσεις και προγράμματα εθελοντισμού».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Κοδέλλας ανέφερε ότι «η ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο είναι αυτό που ήρθαμε να κάνουμε στη Λάρισα με το δήμο ώστε να δούμε πως θα ενθαρρύνουμε τα άτομα και τις οικογένειες τους να έρθουν κοντά μας και να γνωρίσουν κάτι καινούργιο. Είναι ο αθλητισμός εκείνος που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν τα άτομα αυτά και σωματικά αλλά και πνευματικά.

Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα και δράσεις που γίνονται και για τις οικογένειές τους μέσα από το Φόρουμ οικογενειών που γίνεται σε συνεργασία με ειδικευμένους επιστήμονες που απαντούν σε ερωτήσεις των γονέων. Έτσι αλλάζει η ζωή όχι μόνο του παιδιού αλλά και της οικογένειας του».

Η Εριφύλη Καλογεροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι «ένα τεράστιο κίνητρο για εμάς ήταν ότι τα special olympics Ειδικεύονται στα άτομα με νοητική στέρηση έτσι δεν έχουν ως απώτερο στόχο τον πρωταθλητισμό αλλά την συμμετοχή των παιδιών αυτών και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης όλη αυτή η διαδικασία με τα Special Olympics θα φέρει πιο κοντά του συλλόγους της Λάρισας που θα φέρουν τα παιδιά στο πρόγραμμα αυτό».

ertnews.gr