Βάσος Π. Καραμπίλιας, Δικηγόρος Αθηνών, Αθλητικό δίκαιο / Διοίκηση αθλητισμού

Δεν άνηκα ποτέ στην κατηγορία εκείνων, που μόνο καταγγέλλουν, αφορίζουν, γκρινιάζουν. Όλοι όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι Λαρισαίων, προσέφεραν και συνέβαλαν στην πρόοδο της πόλης. Έτσι και με την παρούσα Δημοτική Αρχή, που άφησε το στίγμα της όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλ’αυτά, όταν μιλώ για την πόλη με την οποία είχα διαχρονικά μία σχέση «πάθους», δεν χωρούν αυταρέσκειες και εφησυχασμοί. Εχθρός του καλού είναι μόνο το καλύτερο, για μία Λάρισα που ήδη προοδεύει…

Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο καθαρή. Επαρκές προσωπικό, σύγχρονος στόλος, κουλτούρα καθαριότητας, κίνητρα ανακύκλωσης και κυρίως συγκομιδή τις ώρες που πρέπει. Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο «πράσινη». Αρκετά με το τσιμέντο παντού γύρω μας. Βάλτε χρώμα σήμερα και «στείλτε» ΟΛΑ τα δημόσια κτίρια εκτός του ιστορικού κέντρου «χθες». Ψάχνω να βρω μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, που ενώ πίνει κάποιος τον καφέ του, ακριβώς μπροστά του γίνεται μεταγωγή κρατουμένου, αλλά μάταια…! Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο «έξυπνη». Αδιανόητη η φυσική παρουσία του δημότη στα Δημαρχιακά «γκισέ», λίγο πριν την 5η Βιομηχανική Επανάσταση. Η σχέση δήμου – δημότη, πρέπει να περνάει αποκλειστικά από μία οθόνη. Η Λάρισα οφείλει να είναι ασφαλής για τον πεζό. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες μίας σύγχρονης μεγαλούπολης «φιλοξενούν» αυστηρά και ΜΟΝΟ πεζούς, μητέρες με καρότσια, ποδήλατα, παιδιά και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στο κέντρο της Λάρισας κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα δυστυχώς. Η ανάγκη νοοτροπίας χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς - κίνησης, όπως γίνεται στα σύγχρονα ιστορικά κέντρα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών πόλεων, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ειδικά σε πόλεις με σύντομους χρόνους και μικρές αποστάσεις, η καλλιέργεια ειδικής κυκλοφοριακής κουλτούρας είναι η μόνη λύση. Η Λάρισα έχει ανάγκη από «πλούσιο» τουρισμό. Υψηλού επιπέδου οι υπηρεσίες εστίασης της πόλης δεν λέω, αλλά τι γίνεται με τα πολιτιστικά της μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, τις πλούσιες αγροτικές μονάδες, τον ιατρικό τουρισμό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα;

Από την άλλη, η Λάρισα, επιβάλλεται να αποδείξει το «πάθος» της για την ΑΕΛ. Η πόλη που «γέννησε» το περιφερειακό ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνει «μήτρα» αθλητικής ανάπτυξης. Άλλωστε Λάρισα και ΑΕΛ είναι «έννοιες» ταυτόσημες. Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, με την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΑΕΛ. Μία εξέλιξη που δημιούργησε αναμφισβήτητα έναν «αέρα ευφορίας» στην πόλη. Ο λόγος ξεκάθαρος και η φίλαθλη οικογένεια της πόλης τον βλέπει. Η ποδοσφαιρική παιδεία, ήρθε να συναντήσει την επιχειρηματική «υγεία». Μόνο αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να γίνει και πάλι το ποδοσφαιρικό «θαύμα», που όλοι αναπολούμε. Μακριά από γκρίνιες και μιζέριες. Κοντά στην ομάδα που μας έχει όλους ανάγκη. Νέα σελίδα, νέο γήπεδο, για την ομάδα που «μέθυσε» κάποτε την Ελλάδα, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο. Για την ομάδα που ανέβηκε στο θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σπάζοντας το «σκληρό» ποδοσφαιρικό μπλοκ. Για την ομάδα που κατάφερε να κρεμάσει ένα βυσσινί κασκόλ σε κάθε σπίτι. Για την ομάδα που κατάφερε να επιβάλλει στο Πανελλήνιο το δόγμα «Μία πόλη, μία ομάδα»

Η εμπειρία μου στα αθλητικά δρώμενα και κυρίως η εμπιστοσύνη που μου έδειξε κάποτε ο «Πατριάρχης» του αθλητικού δικαίου στην Ελλάδα, ο αείμνηστος Παντελής Δέδες, μου δίνουν το ελάχιστο δικαίωμα να καταθέσω αυτές τις σκέψεις. Όσοι έχουν εικόνα του τι συμβαίνει έξω από τα στενά αθλητικά σύνορα, μίας «ανυπόστατης» ποδοσφαιρικά Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβουν. Ποιος είπε ότι μία σύγχρονη ανώνυμη αθλητική εταιρεία, πρέπει να ακολουθεί διαφορετικό μονοπάτι από μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη; Κρίσιμη λέξη, η λέξη «Σύγχρονη». Ποιος είπε ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν επιβάλλει κοινές δράσεις με τις τοπικές κοινωνίες, κοινές συνισταμένες με τις πόλεις, κοινές πορείες με τους πολίτες;

Η ΑΕΛ θα μπορούσε εκτός από «φυτώριο» σπουδαίων αθλητών σε όλα τα αθλήματα, να γίνει κέντρο αθλητισμού για ολόκληρη την Ελλάδα και «πρεσβευτής» ποδοσφαίρου στο εξωτερικό. Σπουδαία αθλητικά γεγονότα, διεθνή φιλικά παιχνίδια, διεθνή συνέδρια διοίκησης Ποδοσφαίρου, αθλητικός τουρισμός με κοινές πρωτοβουλίες ομάδας και πόλης. Εμβληματικές χορηγίες με αποδέκτη την ομάδα και την πόλη, προετοιμασίες μεγάλων Ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών club στα γήπεδά της, εμβληματικές επιχειρηματικές αθλητικές επενδύσεις. Ίδρυση Ανώτατης Ακαδημίας Στελεχών Αθλητισμού, που θα έχει ως έδρα τη Λάρισα, κάτι που συνεπάγεται κύρος και φήμη για την πόλη.

Εύχομαι καλή συνέχεια στη νέα διοίκηση της ΑΕΛ. Αν είχα το «ταπεινό δικαίωμα» για μία συμβουλή θα ήταν η εξής: Βάλτε στην πρώτη γραμμή τους καλύτερους της επιστήμης του Ποδοσφαίρου. Όχι άλλους αχυράνθρωπους του χώρου σε νευραλγικές θέσεις, που κάνουν μόνο κακό στην ΑΕΛ και κρατάνε δέσμια την πόλη επί χρόνια. Κάντε την ΑΕΛ συνώνυμο αθλητικής ανάπτυξης και υψηλής ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Η ΑΕΛ μόνο έτσι θα συνεχίσει να «μεγαλώνει». Με θυμάμαι 6 ετών στο Αλκαζάρ, με τον πατέρα μου στη θύρα 3. Με πλησιάζει ένας παλιός δικηγόρος Λαρίσης τότε και μου λέει: «Βάσο πόσο αγαπάς την ΑΕΛ;». Του απάντησα θυμάμαι ως εξής: «Τόσο πολύ, που όταν μεγαλώσω όνειρό μου είναι να δουλέψω για την ΑΕΛ». Εύχομαι να ήταν «ανοιχτοί» οι ουρανοί εκείνη τη μέρα…