Πιστή στο ραντεβού της με το Διαχρονικό Μουσείο, η «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου “H πόλη με τα κρυμμένα μυστικά” και «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο».

Στο πρόγραμμα H πόλη με τα κρυμμένα μυστικά” οι μικροί κατασκηνωτές, ηλικίας 10-12 χρόνων, μαθαίνουν βιωματικά πώς γίνεται μια επιστημονική ανασκαφή και ευαισθητοποιούνται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την υποστήριξη ης προϊσταμένης κυρίας Σταυρούλας Σδρόλια και την επίβλεψη της αρχαιολόγου, κυρίας Ματίνας Παπαναστασούλη οι μικροί αρχαιολόγοι της κατασκήνωσης γνωρίζουν σε ειδικό σκάμμα του Διαχρονικού Μουσείου όλα τα στάδια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ανασκάπτουν και φέρνουν στο φως πολύτιμα ευρήματα, κρατούν ημερολόγιο ανασκαφής, καταγράφουν το υλικό, συγκολλούν τα θραύσματα και γνωρίζουν τις βασικές αρχές της συντήρησης.

Μια μοναδική εμπειρία που καλλιεργεί τη γνώση και το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδύει τις αξίες της προστασίας της και καλλιεργεί την υπευθυνότητα των παιδιών και τη συμμετοχή τους στην ενεργό πολιτειότητα.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο», που υλοποιείται στον χώρο της ομώνυμης εκπαιδευτικής έκθεσης, του Διαχρονικού Μουσείου, συμμετέχουν οι μικροί κατασκηνωτές, ηλικίας 5-9 χρόνων. Μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό το αρχαίο δράμα ζωντανεύει και προσεγγίζεται μέσα από μια πολύ δημιουργική διαδικασία μάθησης.

Το ταξίδι ξεκινά από τη γέννηση του δράματος και φτάνει ως τη σύγχρονη εποχή, καθώς στον ίδιο χώρο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν κοστούμια από σύγχρονες εμβληματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος από το Θεσσαλικό Θέατρο.

Οι μικροί κατασκηνωτές παίζουν μουσική και τραγουδούν με τα αρχαία όργανα, φορούν μάσκες και απαγγέλλουν στίχους από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες και δραματοποιούν απόσπασμα από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμψυχώνει η κ. Κατερίνα Ζάχου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαχρονικού Μουσείου.

Στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετείχαν οι δομές του 3ο, 4ου, 5ου, 19ου και  “Η κατασκήνωση στην πόλη” δίνει το δικό της ξεχωριστό πολιτιστικό και δημιουργικό στίγμα στο καλοκαίρι των παιδιών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει” αλλά και στο σχέδιο υποστήριξης της υποψηφιότητας της Λάρισας ως «Πόλη Φιλική στα παιδιά» της UNICEF.