Στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Αύγουστος» του Δήμου Φαρσάλων θα παρουσιαστεί απόψε στο Ναρθάκι, το θεατρικό έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαϊδη - Ε. Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Ηλία Παπαγιάννη. Η παράσταση θα δοθεί στην πλατεία του χωριού και θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για μια πολιτική κωμωδία με έντονα σατιρικά και ηθογραφικά στοιχεία, μια κατεξοχήν πολιτική κωμικογραφία του νεοελληνικού ρεπερτορίου και το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας.

Η συγγραφική πένα των Δ. Κεχαϊδη και Ε. Χαβιαρά μας πρόσφερε ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας το οποίο καταγράφει το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό και την νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, σε ένα τοπίο μικροπολιτικών συμφερόντων.

Ο Κώστας, ο Βασίλης ο Τάσος κι ο Αλέκος ζουν στην Τρίπολη. Παράλληλα με τα επαγγέλματά τους, είναι οι τοπικοί υποστηρικτές υποψήφιων βουλευτών της περιοχής. Μια βραδιά, λίγο καιρό μετά την Μεταπολίτευση, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου βουλευτικών εκλογών, μαζεύονται στο σπίτι του Κώστα για να συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές. Όλοι τους σχεδόν υποστηρίζουν κάποιον διαφορετικό υποψήφιο βουλευτή του ίδιου κόμματος.

Στη προσπάθεια τους να αποδείξουν την ανωτερότητα του υποψήφιου που υποστηρίζουν αλλά, κυρίως να ικανοποιήσουν το μεγαλομανές φαντασιακό τους που ονειρεύεται κύρος, εξουσία και κοινωνική ανέλιξη, αποκαλύπτουν κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήσυχη ζωή τους και κυρίως την πολιτική τους καριέρα. Αόρατο και μυστηριώδες πρόσωπο αλλά με σημαίνοντα ρόλο, που θα διαταράξει ακόμα περισσότερο της ισορροπίες, αποδεικνύεται μια γυναίκα, η Νόρα.

Το έργο, αν και γραμμένο λίγο μετά τη μεταπολίτευση, παραμένει άκρως διαχρονικό. Μια πολιτική κωμωδία που μιλά για δύσκολα θέματα: βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες μέσα στην ψυχή του Έλληνα, συναισθηματική ανηλικότητα που εκφράζεται μέσα από εξάρσεις του θυμικού και υποβάθμιση της λογικής, υπαρξιακές αυταπάτες, και όλα αυτά με τρόπο ευχάριστο και παιχνιδιάρικο για να μας θυμίσει τις μεγάλες αντιφάσεις της ελληνικής ψυχής.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική πραγματικότητα, προτάσσουμε το χιούμορ, ως άμυνα – προστασία, και έτσι τίποτα δε σας εμποδίζει ώστε να γελάσετε με τη καρδιά σας!