Για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, τη Κυριακή 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών με συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, μαθητές και μαθήτριες Λυκείων από 16 χώρες όλων των ηπείρων και άλλες 33 εξ’αποστάσεως.

Οι συμμετέχοντες με τους προπονητές και τους συνοδούς τους, προήγαγαν το πνεύμα του ευγενούς ανταγωνισμού, της διαπολιτισμικότητας και της διεθνούς συνεργασίας. Οι εθελοντές του τμήματος Οικονομικών, αγρύπνησαν και β
οήθησαν σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού με την ακούραστη συνέπεια και εργατικότητα τους.

Η 3η φάση της Ολυμπιάδας περιλάμβανε μία ομαδική δοκιμασία, κατά την οποία οι ομάδες θα έπρεπε να αναλύσουν και να τεκμηριώσουν μία επεπενδυτική απάντηση, σε ένα οικονομικότεχνικό ερώτημα, το οποίο τους φανερώθηκε μόλις 24 ώρες πριν.

Με πολύ σημαντική χορηγία, η εταιρεία Grant Thornton, έδειξε την υποστήριξη της στον θεσμό. Επίσης, η Alpha Bank αποτέλεσε σημαντικό λόγο για την άψογη διεξαγωγή, με δωρεά (μέσω του ΕΛΚΕ του ΠΘ) για την κάλυψη πολλών εξόδων. Τέλος, η εταιρεία Intercomm Foods από τη Λάρισα παρείχε δώρα προς τους συμμετέχοντες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την φάση του τελικού, στο youtube κανάλι τηςInternational Economics Olympiad.

Ενας από τους 7 κριτές της τελευταίας φάσης, ο Λαρισαίος Γιάννης Γιαλαμάς, παρών για δεύτερη φορά σε παρόμοια παρουσίαση επιχειρηματικών μαθητικών λύσεων μας δήλωσε:

“Αυτό που συνέβη στο κτίριο των Οικονομικών Επιστημών του Βόλου είναι μαγικό. Νεαρα παιδιά καταφέρνουν και συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με άλλες ομάδες, βάζοντας τα γυαλιά σε μεγάλους οργανισμούς. Πέραν αυτού, οι προτάσεις και οι τεκμηριώσεις που ακούστηκαν, έκαναν το έργο της διεθνούς κριτικής επιτροπής πολύ δύσκολο. Ειναι αξιοθαύμαστο ότι κατάφεραν να κάνουν τόση έρευνα, να δομήσουν και να καταλήξουν σε επενδυτικές αποφάσεις, και να ντύσουν με όμορφες παρουσιάσεις, τις καλοδομημένες ομιλίες τους, και όλα αυτά σε μία μόνο μέρα. Πραγματικά οι προπονητές τους στα σχολεία, αλλά και στη Πορταριά που μένουν, έκαναν εκπληκτικό έργο! Ειχα την ευκαιρία να κρίνω και να βαθμολογήσω ομάδες από 14 χώρες και δηλώνω εντυπωσιασμένος! Επίσης, για λόγους αντικειμενικότητας προσπάθησα να είμαι λίγο πιο αυστηρός με την ελληνική ομάδα, η οποία ανταπεξήλθε επάξια, και μας έκανε περήφανους.”



Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής,
χάρη στην προσωπική και συστηματική μελέτη τους, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν στην 2η θέση, με μικρές διαφορές απο τους πρώους, και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Οι 5 Ελληνες μαθητές, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν προκριθεί σε αυτή τη φάση από τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οικονομικών, ο οποίος διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επίσημη άδεια του Υπουργείου Παιδείας (ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο). Τους τελευταίους μήνες, με τη μεθοδική καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας, κκ. Ζαχείλα Λουκά, Ζουμπουλάκη Μιχάλη, Οικονόμου Αθηνάς, Παπαδάμου Στέφανου, Αρβανιτίδη Πασχάλη, Ζερβού Βασίλειου.

Ζωτικής σημασίας ήταν η υποστήριξη από τον υποψήφιο διδάκτορα, Μπένο Χρήστο και των Σπύρου Τερζή και Ελένης Κισίρη.