Δεσμεύσεις για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας δόθηκαν χθες από το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του, το απόγευμα της Παρασκευής, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, "έως τις 30 Ιουνίου θα εξοφληθούν οι πληγέντες παραγωγοί της Θεσσαλίας, στο ίδιο πνεύμα με τις προκαταβολές".

Συμπλήρωσε επίσης ότι "οι τελικές τιμές των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα καθοριστούν όταν υπάρχει πλήρης εικόνα.

Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση από αρδευτικές σε ξερικές καλλιέργειες, κατέστη σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα χωράφια, που ήταν ποτιστικά και για λόγους που δεν ευθύνεται ο παραγωγός οδηγούνται σε ξερική καλλιέργεια, μέσω προγράμματος της ΕΕ να ενεργοποιήσουν σχετικό οικολογικό σχήμα για να καλυφθούν οι απώλειες που προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Σημειώνεται ότι για τη Θεσσαλία, το πρόγραμμα φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ. Για τους ενταγμένους στο 2ο πρόγραμμα για το οποίο η πρόσκληση λήγει στις 21/02, θα δοθεί παράταση 1 έτους".

Τέλος "θα εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας απασχόλησης αγροτών και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους."

Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου συνεχίζεται σήμερα με τον υπουργό, στις 11 το πρωί να έχει συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος στο δημαρχείο της Καρδίτσας και στις 12.30, στο Επιμελητήριο Καρδίτσας, σύσκεψη με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας, εν όψει της ψήφισης της διάταξης για ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα παρακάρλια χωριά και συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.