Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών ο Λαρισαίος Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία και αυτό που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των αγροτών είναι οργή, αγανάκτηση και απόγνωση. Περίπου 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες και μηχανήματα παραμένουν ακόμα κάτω από νερά, εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, όχι μόνο για τη χρονιά που διανύουμε αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Έως σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει και τηρηθεί αναφορικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση και προοπτική υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων. Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Ακριβώς αυτά τα αιτήματα μεταφέρουμε με τη συγκεκριμένη ερώτηση και αφορούν: την αποστράγγιση των χωραφιών, την αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα κ.α., όπως και έργα θωράκισης της Θεσσαλίας, αναπλήρωση του εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, πλήρη αποζημίωση στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ όπως και στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό, τις αποθηκευμένες παραγωγές, απαλλαγή των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισφορές σε ΟΓΑ και ΤΟΕΒ, δημοτικά τέλη, πάγωμα χρεών σε κράτος και τράπεζες, διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Επιπλέον, να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Επίσης, διεκδικούν και απαιτούν συγκεκριμένες ενισχύσεις σε μια σειρά προϊόντων:

– Βαμβάκι-καλαμπόκι 300 ευρώ/ στρέμμα

– Βιομηχανική τομάτα 1.000 ευρώ/ στρέμμα

– Μηδική 200 ευρώ/ στρέμμα

– Αμπέλια 600 ευρώ/ στρέμμα

– Αμύγδαλα 800 ευρώ/ στρέμμα

– Φυστίκια 2.000 ευρώ/ στρέμμα

– Καρύδια-ρόδια 1.000 ευρώ/ στρέμμα

– Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για την αντικατάσταση ζωϊκού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

– Να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσουργοί που επλήγησαν από τις πλημμύρες και να ενισχυθεί το εισόδημά τους.

– Να δρομολογηθούν άμεσα οι αποκαταστάσεις των κατεστραμμένων υποδομών ( φράγματα, αναχώματα, ρέματα κ.α.) με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά και να δρομολογηθεί η ανακοίνωση υλοποίησης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από φόρους, τέλη, να γίνει πάγωμα των χρεών για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν."