Χωρίς γκολ

Κανένα ντέρμπυ Κουρέτα – Αγοραστού δεν υπήρξε το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο για τον Daniel (ξενοδοχείο “Ανάντι” Τρίκαλα), παρά τις προβλέψεις.
Στις ομιλίες τους, νυν και πρώην, απέφυγαν προσεκτικά να προκαλέσουν ο ένας τον άλλον. Αιχμές προς το Μαξίμου πάντως υπήρξαν.
Ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση αφήνει τον χρόνο να τρέχει σε βάρος της Θεσσαλίας και αντί να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής έδωσε προτεραιότητα στην επιστολική ψήφο και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Αγοραστός, από την πλευρά του, απέδωσε τα δεινά της πλημμύρας στη μοναδικότητα του φαινόμενου (νερό ενός χρόνου σε ένα 24ωρο), λέγοντας ότι τα έργα δεν θα μπορούσαν να αντέξουν. Μια αποστροφή του λόγου του προκάλεσε ωστόσο αρκετές απορίες: «αυτή είναι η κλίμακα των έργων, τα έργα πάντα γίνονταν πρόχειρα, και σήμερα το ίδιο γίνονται. Όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα…).
Επειδή έργα ο Κουρέτας ακόμα δεν έκανε, η βολή πάει προς Αθήνα…

Happy travelers

Όταν ξέσπασαν οι πρώτες βροχές στη Μαγνησία που προκάλεσαν τις γνωστές καταστροφές, μια ομάδα Αμερικανών τουριστών ξεναγούνταν στον Βόλο. Οι Αμερικανοί, μαθημένοι από βροχές, έδειχναν να το απολαμβάνουν, αφηγήθηκε στο συνέδριο η ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου που είχε την ευθύνη της εκδρομής. Όμως η ίδια, βλέποντας τις μετεωρολογικές προγνώσεις. ανησυχούσε, δεν ήξερε αν έπρεπε να τους ανεβάσει στο Πήλιο. «Δεν υπήρχε ένα τηλέφωνο, μια αρμόδια υπηρεσία, για να μας πει τι να κάνουμε. Μη ξέροντας που να απευθυνθώ σκέφτηκα τον δήμαρχο Ζαγοράς». Εκείνος ήταν απόλυτος και, όπως αποδείχτηκε, σωτήριος: Πάρτους και φύγε ήταν η απάντηση.
«Αν είχαμε ανεβεί στο βουνό, ίσως να μην επιστρέφαμε» είπε η τουριστική πράκτορας…

Ζέστα (κάργα)

Εκείνος πάντως που υπήρξε τρομακτικά αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής ο οποίος, αφού διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος σχεδιάστηκε για να λειτουργεί και να αποδίδει τα μέγιστα σε θερμοκρασία 15 βαθμών, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στη Θεσσαλία, από το 1971 μέχρι σήμερα, οι θερμές ημέρες, με θερμοκρασία 32 βαθμών, διπλασιάστηκαν και έφτασαν να είναι 72 τον χρόνο. Οι συνέπειες θα φανούν σύντομα. Λόγω της ζέστης θα χαθούν καλλιέργειες, ενώ οι τουρίστες θα το βάλουν στα πόδια. «Κάποια μέρα που θα δούμε κρασί και λάδι από τη Σιβηρία», είπε…

@ Λάρισα εναντίον Χούθι. Ευτυχώς οι ρουκέτες δεν φτάνουν μέχρι εδώ …

Μπλόκα

Όσο τα τρακτέρ βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, οι θεσσαλοί αγρότες κερδίζουν μόνο φίλους. Όταν τα μετακινούν στην άσφαλτο χάνουν τα δίκια τους. Οι συνδικαλιστές δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Ας ρίξουν μια ματιά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, για να αντιληφθούν τι πιστεύει ο κόσμος από τον οποίο ζητούν συμπαράσταση …

Με στωικότητα υπομένει την ερημιά στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η Τρικαλινή βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη. Για τους παρατηρητικούς, η αξία της φωτογραφίας έγκειται στη θέση από την οποία τραβήχτηκε …

Κονόμα (made in USA)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά παιχνίδια των Ρώσων, κατέστησαν βασικό προμηθευτή της Ελλάδας στο φυσικό αέριο τους Αμερικανούς. Το 2023, το πανάκριβο αμερικανικό LNG παρέμεινε κυρίαρχο στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην χώρα μας, με ποσοστό περίπου 38%, ή 10,75 ΤWh, έναντι 8,38 TWh για το ρωσικό LNG. Συνολικά, το LNG από την άλλη όχθη του Ατλαντικού κάλυψε το 16% των εισαγωγών μας, που το 2023 μειώθηκαν από τις 86 στις 67 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Αν έλεγε κανείς πριν από λίγα χρόνια στους Αμερικανούς ότι θα γίνονταν κορυφαίοι πάροχοι LNG στην Ελλάδα (όπου για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν απόλυτα οι Ρώσοι) θα τον θεωρούσαν φαντασιόπληκτο. Τα λουλούδια (της Ουάσιγντον) στον κύριο Βλαδίμηρο …

$ Τριάντα πέντε χρόνια ανελλιπούς ενημέρωσης στα ερτζιανά των Τρικάλων, γιόρτασε την Παρασκευή το Ράδιο Ζυγός με ένα μεγάλο πάρτι σε μπαρ της πόλης στο οποίο βρέθηκαν όλοι όσοι πέρασαν από τα μικρόφωνά του. Να τα εκατοστίσει.

Κάρλα

Νέα προοπτική διαφαίνεται για τα χωράφια που βρίσκονται πνιγμένα στην περιοχή της Κάρλας. Ο περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες τους τον επισκέφτηκαν και του έθεσαν ως διέξοδο την αποζημίωσή τους και μαζί την οριστική εγκατάλειψη της γης τους κάτω από το νερό.
Αυτό είναι καινούργιο, είπε ο Κουρέτας, θα το συζητήσω με την κυβέρνηση.

ΑΓΝΟ

Κάποτε οι Μακεδόνες είχαν κατακτήσει την Θεσσαλία. Τώρα η μακεδονική γαλακτοβιομηχάνια ΑΓΝΟ πέρασε σε χέρια Θεσσαλών.
Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, των αδερφών Σαράντη, εγκαινίασε την Πέμπτη την νέα εποχή της ιστορικής εταιρείας με μια φαντασμαγορική παρουσίαση στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Μια γιορτή που οι Θεσσαλονικείς θα θυμούνται για καιρό.

& Ούτε η Λίτσα Λιακούλη φαίνεται να το ψηφίζει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παρα το γεγονός ότι είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa