Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας διοργανώνουν το 2ο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, με το Διονύση Λεϊμονή, την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, από 5 μέχρι 8 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, του Δήμου Λαρισαίων, στο Χατζηγιάννειο.

Όσους ενδιαφέρει η Δημιουργική Γραφή μπορούν να συμμετάσχουν στο 2ο Εργαστήριο, αρκεί να τηλεφωνήσουν πρώτα στην υπεύθυνη, Ελένη Χριστούλα, στο τηλ.: 6946594756, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Θα δημιουργηθεί μόνο ένα τμήμα, για 20 άτομα, τα οποία θα πάρουν έναν φάκελο με γραφική ύλη, αλλά θα πρέπει να έχουν και το «Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής», του Διονύση Λεϊμονή.

Στο «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Γράφημα», ανθολογούνται 338 δημιουργοί, πεζογράφοι, ποιητές, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, συνθέτες, δημοσιογράφοι και κάθε κείμενο συνοδεύεται κι από μια άσκηση γραφής. Σ’ αυτό το εργαστήρι ενηλίκων, ο κάτοχός του, ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο, κάθε μέρα του χρόνου με αφορμή μια ρήση, ενός Έλληνα ή ξένου συγγραφέα, καλείται να γράψει ένα δικό του κείμενο, πεζό ή ποιητικό, «συνομιλώντας» ουσιαστικά με την/τον συγγραφέα.

Πειραματίζεται, ανταλλάσσει ιδέες, δίνει και παίρνει έμπνευση, γράφει με το μυαλό ή την καρδιά. Πώς αξιοποιείται λοιπόν δημιουργικά μια ρήση, ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο; Τι «ελευθερία» έχει ο καθένας να επέμβει σ’ ένα λογοτεχνικό κείμενο; Τι σημαίνει τελικά δημιουργική γραφή και ποιες είναι οι δεξιότητες για να γίνει πράξη;

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ζει στο Βόλο κι εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά κι ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά κι ενήλικες.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π. Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ.) και του Ελληνικού τμήματος του παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ).