Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Συνολικά έχουν καταγραφεί έως τώρα 58 περιστατικά.  Τα 49 ήταν πιο βαριά, με νευρολογικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δεκαοκτώ (18) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί οκτώ (8) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 22/08/2023, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά πενήντα οκτώ (58) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα σαράντα εννέα (49) κρούσματα παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εννέα (9) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στο δήμο Λαρισαίων καταγράφηκαν 4 περιστατικά και άλλα 3 στον δήμο Φαρσάλων.

Ιός Δυτικού Νείλου

Ιός Δυτικού Νείλου

Με πληροφορίες από iatropedia.gr