Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των παραγωγών ακτινιδίου της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, απέστειλε επιστολή προς το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας και ενημέρωσε για την διαφαινόμενη μέχρι στιγμής μειωμένη παραγωγή ακτινιδίου λόγω ακαρπίας, οφειλόμενη στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους χειμερινούς μήνες, επηρεάζοντας δυσμενώς την έκπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών, με συνέπεια στο εγγύς μέλλον να υπάρξει σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Η επιστολή του δημάρχου Τεμπών έχει ως εξής:

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την κοινοποιηθείσα επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρόποδες Ολύμπου Αιγάνης, τις ανησυχίες, άλλα και τις οχλήσεις από παραγωγούς ακτινιδίων της περιοχής Πυργετού — Αιγάνης, σας ενημερώνουμε ότι διαπιστώνεται μείωση στην έκπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών της ετήσιας βλάστησης, σε δέντρα ακτινιδίου από 50% έως και 80%, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (ήπιος χειμώνας και μη ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των δέντρων).

Σχεδόν όλα τα κτήματα έχουν μειωμένη βλάστηση. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν στην κανονική και πλήρη έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ΑΚΑΡΠΙΑ. Οι φετινές καιρικές συνθήκες υπήρξαν καταστροφικές για την σωστή ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων ακτινιδιάς. Στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου, που είναι η πιο ενδεδειγμένη περιοχή για την καλλιέργεια του Ακτινιδίου, (από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα) καλλιεργείτε από το 1978 η ποικιλία Hayward.

Χαρακτηριστικό ότι φέτος είχαμε τις ίδιες θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (21 βαθμούς κελσίου). οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τα δέντρα να μπουν σε λήθαργο. Η ολοκλήρωση της πτώσης των φύλων έγινε το Ιανουάριο. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, περίοδος έκπτυξης των οφθαλμών, οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από μηδενικές την νύχτα έως και 18 — 20 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τα δένδρα να πάθουν θερμικό σοκ.

Τις πρώτες μέρες του Απριλίου ξεκίνησε ή έκπτυξη των πρώτων οφθαλμών.

Βλάστησαν περίπου 2 με 3 οφθαλμοί από τους 20 περίπου σε κάθε βέργα. Με θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς, που ακολούθησαν σταμάτησε η βλάστηση και η ανάπτυξη. Ξεκίνησε πολύ μειωμένη μετά από 10-15 μέρες. Αποτέλεσμα να έχουμε νέους βλαστούς καχεκτικούς και χωρίς άνθη.

Θεωρούμε πως η μη σωστή και ικανοποιητική έκπτυξη των οφθαλμών, οφείλεται αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την καταστροφική ΑΚΑΡΠΙΑ και την μειωμένη παραγωγή έως και 80%.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων παρακαλούμε, όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος ώστε το συντομότερο δυνατό, να προσδιορισθούν τα αίτια και πιθανή αντιμετώπισή τους και να εξαντλήσετε κάθε ενδεχόμενο χορήγησης αποζημίωσης από την εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΚΟΕ ή De Minimis), λόγω του ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου και μονοκαλλιέργεια.