Λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής Γλώσσας, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, υλοποίησε επιμορφωτική συνάντηση με το Σύλλογο των Διδασκόντων στο Χημείο του σχολείου, την Τρίτη 19-9-2023. Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή την προετοιμασία της σχολικής μονάδας να υποδεχτεί τους μαθητές και τις μαθήτριες, μετά από το φυσικό καταστροφικό γεγονός της κακοκαιρίας Daniel,που βιώσαμε στην περιοχή μας τις τελευταίες μέρες, αλλά και στο πλαίσιο του παιδαγωγικού της ρόλου.

Αρχικά κα Νάτση Χάϊδω με την εισήγησή της που είχε ως  θέμα: «Βοηθώντας τους μαθητές μετά από ένα καταστροφικό γεγονός »μίλησε για τις επιπτώσεις που έχουν παρόμοια φαινόμενα σε συναισθηματικό, συμπεριφορικό, γνωστικό αλλά και οργανικό επίπεδο των μαθητών/τριών. Επικεντρώθηκε σε τρόπους εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των μαθητών/τριών, που προετοιμάζουν την ομαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας και του «ανήκειν». Ειδικότερα αναφέρθηκε σε παιδαγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν τις πρώτες μέρες στο σχολείο, καθώς και σε εκείνες που μπορούν να σχεδιαστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους στήριξης του έργου των εκπαιδευτικών, όπως στοχευμένη επιμόρφωση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής από ειδικούς επιστήμονες, βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα παιδαγωγικά, συνεργασία με τους Ενδοσχολικούς Συντονιστές (τάξης και ειδικοτήτων). Τόνισε μάλιστα την ανάγκη δημιουργίας σχολικού κανονισμού με τη συμμετοχή μαθητών και διαδικασίες  συλλογικής λήψης απόφασης, καθώς και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσα από δράσεις εθελοντισμού.

Αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες τους, ώστε να οργανώσει τις επόμενες επιμορφωτικές συναντήσεις.