Την Τετάρτη, 13-3-2024, στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση - ενημέρωση για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες προώθησης του κρασιού και των αποσταγμάτων από την Παναγιώτου Αναστασία, διευθύντρια και οινολόγο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και από την Παπαφίγκου Ζαΐρα, γεωπόνο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Αρχικά, η Παπαφίγκου Ζαΐρα αναφέρθηκε στη δυναμική του Συνεταιρισμού, στην έκταση και τις ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην περιοχή του Τυρνάβου και τόνισε τη σημασία της επιστημονικής στήριξης που παρέχει ο Συνεταιρισμός στους αμπελουργούς της περιοχής, για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων οίνων και αποσταγμάτων.

Στη συνέχεια, η Παναγιώτου Αναστασία παρουσίασε την ιστορία και τη λειτουργία του Συνεταιρισμού, εξήγησε στους μαθητές τη διαδικασία και τους τύπους οινοποίησης, δίνοντας έμφαση στα κρασιά που παράγονται από την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Τόνισε μάλιστα, ότι το 2008 αναγνωρίσθηκε η δυνατότητα να παράγονται οίνοι Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τύρναβος» από την ποικιλία αυτή, καθώς επίσης μέσω της απόσταξης και το ονομαστό «Τσίπουρο Τυρνάβου». Επίσης αναφέρθηκε στις διακρίσεις και τα βραβεία που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε τοπικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποφασίσθηκε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Σχολείου και του Συνεταιρισμού, με στόχο την οργάνωση κοινών δράσεων για την προώθησηκαι ανάδειξη των προϊόντων οινοποιίας της περιοχής Τυρνάβου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Δρόμοι του Κρασιού» και της εσωτερικής αξιολόγησης σχολικής μονάδας με σχέδιο δράσης «Καινοτόμο Σχολείο - ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία», με στόχο την ενίσχυση σχέσεων μεταξύ σχολείου και κοινωνίας και επιδίωξη συνεργασίας με φορείς.

Την επιμόρφωση – ενημέρωση παρακολούθησαν οι μαθητές του Περιβαλλοντικού Προγράμματος και οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικοί Υψηλός Κωνσταντίνος, Μετσοβίτη Μαρία, Τσιαούσογλου Ελένη και Γκανάτσιου Πρεσβεία.