Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων της 2ης κινητικότητας του εγκεκριμένου από το Ι.Κ.Υ. σχεδίου του προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1, με τίτλο «Leaders inspire educators to make a difference» – «Καθοδηγώντας και εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη διαφορά» και κωδικό KA12022-1-EL01-KA122-SCH-000076744, το οποίο υλοποιεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023.

Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη υποστήριξη του παιδαγωγικού έργου των σχολικών μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας και η ενίσχυση της συμπεριληπτικής, ψηφιακής και ανοιχτής προς όλους εκπαίδευσης, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής δράσης, οι κ.κ. Μαρία Θεοδώρου, Ιωάννα Κολαξή, Αικατερίνη Κώστα, Ζαφειρία Λούτσου και Χριστίνα Πώποτα, οι οποίες συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: “Coaching and Mentoring to Support Teachers», που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, με φορέα υποδοχής τον οργανισμό “Europass Teacher Academy”, παρουσίασαν στη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, στους/στις Προϊστάμενους/ες των Τμημάτων και στο προσωπικό, τις βασικότερες από τις θεματικές του σεμιναρίου.

Συγκεκριμένα, εξήγησαν τις έννοιες της καθοδήγησης (coaching) και της συμβουλευτικής (mentoring) και ανέλυσαν τα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων σε επίπεδο προσωπικό, τάξης και επαγγελματικό, με σκοπό την οικοδόμηση ενός υποστηρικτικού εργασιακού πλαισίου.

Έγινε αναφορά, επίσης, στις έννοιες της «αυτογνωσίας», της «αυτεπίγνωσης», της «αυτοαξιολόγησης», του «αναστοχασμού» και της «υποστήριξης των εκπαιδευτικών και διαχείρισης της αλλαγής», καθώς και στις μεθόδους που συμβάλλουν στην κατανόηση του εαυτού μας αλλά και των άλλων, στην ενίσχυση των σχέσεων των μελών μιας ομάδας και στην αναπτυσσόμενη αντίληψη.

Της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι συμμετέχουσες απάντησαν στα ερωτήματα και μοιράστηκαν τα προσωπικά βιώματα και οφέλη, τα οποία αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους σε κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Η συνέχιση της διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου, περιλαμβάνει επιμορφωτική δράση προς τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των ανωτέρω θεματικών, με παράλληλη βιωματική δράση και διανομή συμπληρωματικού ψηφιακού επιμορφωτικού υλικού».