Δύο επιπλέον επερωτήσεις υπέβαλε η Συμπαράταξη Λαρισαίων για την 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Τα θέματα των επερωτήσεων:

1.Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, εισηγητής Άννα Ψάρρα – Περίφανου.

2.Απαλλαγή μισθώματος – παράταση ενοικίου για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, εισηγητής Αθανάσιος Αδαμόπουλος.

Αναλυτικά:

«Θέμα: Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου Λαρισαίων, ο Δήμαρχος της πόλης μας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, με αφορμή την επίσκεψη του αξιωματούχου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως σημειώνεται «έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον Δήμο Λαρισαίων για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφορικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης και στήριξης τόσο των προσφύγων, όσο και των δομών φιλοξενίας και των προγραμμάτων για τη στέγαση, εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευσή τους».

Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιεύματα που προηγήθηκαν, έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο (εκατοντάδες απ΄ αυτούς είναι παιδιά).

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή

1) Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στήριξης τόσο των προσφύγων, όσο και των δομών φιλοξενίας και των προγραμμάτων για τη στέγαση, εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευσή τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα;

2) Αν και υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 16/1 για παράταση του “προγράμματος παραρτήματος παροχής υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) με έμφαση στα ζητήματα ένταξης” με ημερομηνία ολοκλήρωσης υλοποίησης του

έργου την 31η/03/2024, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι ανάλογες διαδικασίες για τη συνέχισή του. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;

3) Θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στη συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών;».

«Θέμα: Απαλλαγή μισθώματος-παράταση ενοικίου για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια

Ένα από τα αποτελέσματα της θεομηνίας Daniel που έπληξε την περιοχή μας είναι και η καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων στη περιοχή μας. Μάλιστα αρκετές από τις εκτάσεις που καλλιεργούνται από τους αγρότες είναι και δημοτικές εκτάσεις. Για ενδεχόμενα μέτρα που καλείται να λάβει ο κάθε Δήμος πρέπει να βασίζεται σε ειδική νομοθεσία που να προβλέπει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το νόμο 5083/2024 και συγκεκριμένα προβλέπει την απαλλαγή ενοικίου για τις εκτάσεις που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και δύναται η δυνατότητα παράτασης της μίσθωσης. Συγκεκριμένα η νομοθεσία πως "Στους δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, είναι δυνατή, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου των μισθωτών αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας των δήμων, εφόσον λόγω πλημμυρών ή πυρκαγιών έχει αποδεδειγμένα καταστεί αδύνατη η καλλιέργειά τους.

Το χρονικό διάστημα της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου δύναται να ξεκινά από την ημερομηνία κήρυξης του οικείου δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος. Με την ίδια απόφαση και ύστερα από αίτηση του μισθωτή μπορεί να παρατείνεται η μίσθωση έως και δύο (2) έτη από τη λήξη της. Ο καθορισμός του μισθώματος του χρόνου παράτασης της μίσθωσης γίνεται από την Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 186 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114)."

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή

1) Αν έχει λάβει αιτήματα συμπολιτών μας και αν έχει σκοπό να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις απαλλαγές μισθώματος για τη περίοδο που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν

2) Έχετε μελετήσει το ενδεχόμενο παράτασης της μίσθωσης όπως αναφέρεται στη νομοθεσία;»