Οι καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και τις κατοικίες. Ελλείψεις δεν παρατηρούνται μόνο στις λαϊκές αγορές της Λάρισας και στα άδεια ράφια των σούπερ-μάρκετ, αλλά και στα φαρμακεία.

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας, ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα του φαρμάκου και της υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα των κατοίκων, που χρειάζονται την φαρμακευτική τους αγωγή.

Τα φαρμακεία δεν έμειναν στο απυρόβλητο της καταιγίδας. Δεκάδες καταστράφηκαν, όπως και όλα τα αποθέματά τους, που είναι πολύτιμα για τους πάσχοντες. Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα επάρκειας σε φάρμακα, και αυτό επιδεινώθηκε τώρα, καθώς καταστράφηκαν και τα σκευάσματα που είχε ο πληθυσμός στα σπίτια του και θα πρέπει να τα προμηθευτεί εκ νέου, επισημαίνει ο κ. Κουτσούκης.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με ρίψεις με ντρόουν. Περνάμε τα νερά με ειδικά οχήματα φορτωμένα με φάρμακα για να τα μοιράσουμε σε φαρμακεία. Τύρναβος, Ελασσόνα, Γιάννουλη, Αγιά είναι στο μάτι του κυκλώνα. Σε κάποιες περιοχές η πρόσβαση είναι ακόμη αδύνατη, εκτός από την περιοχή του Συκουρίου, όπου άνοιξε ένας δρόμος», αναφέρει ο κ. Κουτσούκης.

Θέλουμε οι φαρμακευτικές εταιρείες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις μας και να προμηθεύσουν τις φαρμακαποθήκες. Πρέπει να δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες, από τις συνήθεις, γιατί ο κόσμος δεν έχει τα συνήθη αποθέματα.

Ανάλογη έκκληση απευθύνουν οι φαρμακοποιοί και στο υπουργείο υγείας που έχει τον συντονισμό, για να αντιμετωπιστεί η περιοχή με ευνοϊκούς όρους ως προς την επάρκεια φαρμάκων. «Δεν ζητούμε ελεημοσύνη. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Τα αιτήματα γίνονται και προς τον ΕΟΦ για κάποια σκευάσματα, όπως αντιτετανικούς ορούς, που έχουν μεγάλη ζήτηση τώρα.

ertnews.gr