Στις 23 Ιουνίου 2022, στις 18:30, στο πλαίσιο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη, θα διοργανωθεί, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων, η ημερίδα «…μόν’ κοίταζ’ η μέρα βουβή κι η νύχτα αναγελάστρα. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων, κοντά σε ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές, καθώς και σε λογοτέχνες, θα αναφερθούν σε έργα καταξιωμένων λογοτεχνών και λογοτεχνισσών και θα συζητήσουν γύρω από τη Μνήμη και τη λογοτεχνική της αναπαράσταση.

Καλεσμένοι ομιλητές θα είναι ο Νίκος Φ. Τόμπρος, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που θα διεξέλθει το ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής και η Αγγελική Δεληκάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, η οποία, μαζί με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ιδίου Τμήματος, θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, το όνομα της οποίας συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με τη διατήρηση της προσφυγικής μνήμης. Τη συνεδρία θα κλείσουν οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων και μέλη του Ομίλου, Κατερίνα Τζιούρα και Κωνσταντίνα Παπατριανταφύλλου, οι οποίες θα αναφερθούν στη σχέση του έργου των Διδώ Σωτηρίου και Ιφιγένειας Χρυσοχόου με τη μνήμη της Καταστροφής.

Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της Μνήμης», στην οποία ο Κωνσταντίνος Ν. Πλαστήρας, Δρ. Φιλολογίας ΑΠΘ και ποιητής, και η Αγάθη Μπαζάνη Υπ. Δρ. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, θα συζητήσουν με τον μαθητή και τη μαθήτρια Χρήστο Παπαγεωργίου και Σοφία Πατσιούρα γύρω από θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τη σύνδεση λογοτεχνίας και Ιστορίας, με άξονα τη μνήμη. Η ημερίδα θα κλείσει με θεατρική παράσταση από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων, βασισμένη σε μαρτυρίες ανθρώπων που ζήσαν τη φρίκη της Ιστορίας και βίωσαν σε όλη της την τραγικότητα την Καταστροφή.