Ο Δήμος Φαρσάλων θέλοντας να αναδείξει σε κάθε έκφανσή του και να εντάξει στην τοπική κοινωνία των Φαρσάλων τον Πύργο Καραμίχου, ως πρώτο εν λειτουργία μουσείο στην πόλη, θα υλοποιήσει μια ιδιαίτερη δράση στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του.

Η δράση ονομάζεται «Ειρεσιώνη: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας». Πρόκειται για το έθιμο της κλασικής Αθήνας το οποίο θα αναβιώσει στο Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας στον Πύργο Καραμίχου, όπου παιδάκια της Α’ Τάξης του Δημοτικού θα στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Πύργο. Κάθε χρόνο και ένα δημοτικό της πόλης θα αναλαμβάνει τον στολισμό. Φέτος το 1ο Δημοτικό αναλάβει τον στολισμό με κατασκευές των μαθητών, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στις 11 το πρωί.

Η Ειρεσιώνη ήταν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με κορδελάκια από λευκό και κόκκινο μαλλί, καρπούς, μικρά μπουκαλάκια γεμάτα κρασί,μέλι ή λάδι και μικρές σφαίρες

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και προσομοίαζε στο σημερινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ το κρατούσαν αγόρια ,το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, λέγοντας ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη προσπαθώντας να επιτύχουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα.

Όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους και την άφηναν εκεί μέχρι την ίδια ημέρα του νέου έτους. Το στόλισμα και η περιφορά της Ειρεσιώνης συνηθίζονταν στις γιορτές Πυανέψια και Θαργήλια. Οι γιορτές ήταν αφιερωμένες στη θεά Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Στην αρχαία Ελλάδα το έθιμο αυτό ήταν μια έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που πέρασε και μια παράκληση να συνεχιστεί η γονιμότητα και η ευφορία και για το επόμενο έτος.

Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά του καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός. Άλλη ονομασία της Ειρεσιώνης ήταν ικετηρία (από το ικετεύω, παρακαλώ).

Ένας νεαρός του οποίου οι γονείς ήταν ακόμα εν ζωή (παίς αμφιθαλής) περιέχυνε την Ειρεσιώνη με κρασί από έναν τελετουργικό αμφορέα και κρεμούσε το δεντράκι στην πύλη του ναού του Απόλλωνα.