Ναι, είναι δυνατόν οι δρόμοι δύο ανθρώπων να χωρίσουν φιλικά και με σεβασμό, ίσως ακόμη και να διατηρηθεί μια φιλία. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί μόνο μετά από μια περίοδο και αφού οι πρώην σύντροφοι έχουν επεξεργαστεί τα συναισθήματά τους και έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι ανοικοδόμησης της ζωής τους, χωρίς ο ένας τον άλλον.

Η αλήθεια είναι ότι οι χωρισμοί είναι πάντα δύσκολοι. Περιλαμβάνουν έναν βομβαρδισμό συναισθημάτων, που πυροδοτεί διάφορους μηχανισμούς και φυσιολογικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αποφάσεις και τη λογική μας. Οι πρακτικές λεπτομέρειες – η απόφαση για το ποιος θα μετακομίσει, ποιος θα κρατήσει ορισμένα αντικείμενα και άλλα – απέχουν πολύ από τους ειδυλλιακούς, αρμονικούς χωρισμούς που παρουσιάζουν οι διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ο Romeo Beckham και η Mia “Mooch” Regan, που άρχισαν να βγαίνουν στα 16 τους, έδωσαν τέλος στην 5ετή σχέση τους, το ανακοίνωσαν με θετικότητα και χιούμορ στο Instagram. Η Regan αστειεύτηκε για το friendzoning μεταξύ τους μετά το ταξίδι τους από την εφηβεία στην ενηλικίωση. «Η Mooch και εγώ χωρίσαμε τους δρόμους μας μετά από 5 χρόνια αγάπης. Εξακολουθούμε να τρέφουμε πολλή αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλον και να διατηρούμε μια δυνατή φιλία», γνωστοποίησε ο Romeo Beckham με ένα Instagram story. «Μεγαλώσαμε μαζί από τα 16 μας. Η αγάπη παίρνει διαφορετικές μορφές και διαδρομές καθώς ωριμάζεις. Αλλά μοιραζόμαστε πολλή και μεγάλη αγάπη ο ένας για τον άλλον. Μετά από 5 χρόνια, γίναμε φίλοι», είπε από την πλευρά της η Regan.

Η φιλική τους προσέγγιση, όμως, εγείρει ερωτήματα: Είναι απαραίτητο ή ακόμη και υγιές να παραμείνουμε φίλοι με έναν πρώην; Υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει σαν ένα συναισθηματικό δεκανίκι, που περιορίζει την εξέλιξή μας και την οικοδόμηση μιας νέας ζωής;

Ο μύθος του «φιλικού χωρισμού»

Την αρχή έκαναν η Gwyneth Paltrow και ο Chris Martin το 2014, όταν χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο για να ανακοινώσουν την απόφασή τους να χωρίσουν, κάνοντας ξαφνικά τα διάσημα ζευγάρια που χώριζαν με ξεσπάσματα θυμού, δημόσιες αλληλοκατηγορίες, αιχμές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έβγαζαν στη φόρα όλα τα παράπονα και την αίσθηση της αποτυχίας να φαίνονται ξεπερασμένα.

Εκείνη την εποχή, η Paltrow έγραψε στην ιστοσελίδα goop: «Ενώ αγαπάμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ, θα παραμείνουμε χωριστά. Πάντοτε ζούσαμε τη σχέση μας ιδιωτικά και ελπίζουμε ότι, καθώς συνειδητά χωρίζουμε και γινόμαστε συν-γονείς, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο». Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, αναλογιζόμενη αυτόν τον όρο, η Paltrow παραδέχτηκε ότι η φράση ακούστηκε «λίγο παράδοξη», αλλά αισθάνεται περήφανη για το πώς «διείσδυσε στην κουλτούρα του χωρισμού». Και πρόσθεσε: «Πλέον οι άνθρωποι δε με ρωτούν «Γιατί το είπες αυτό;», αλλά «Πώς το κάνεις;».

Στην περίπτωσή της, η αρχική πρόθεση διατηρήθηκε. Η ίδια και ο frontman των Coldplay δημιούργησαν μια δυνατή φιλία, έχοντας συχνά κοινές στιγμές όχι μόνο με τα παιδιά τους, αλλά και με τους νέους συντρόφους τους. Το ίδιο συνέβη και με άλλα διάσημα ζευγάρια, όπως η Demi Moore και ο Bruce Willis, η Jennifer Aniston και ο Justin Theroux, ο Orlando Bloom και η Miranda Kerr, αποδεικνύοντας ότι το να μείνεις φίλος με έναν πρώην είναι εφικτό.

Πρέπει να είμαστε (ή να προσποιούμαστε ότι είμαστε) ευτυχισμένοι και θετικοί όταν χωρίζουμε;

Είναι όμορφο, ακόμη και καθησυχαστικό, να βλέπουμε αυτά τα παραδείγματα «φιλικού χωρισμού» και ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά. Ωστόσο, η διαδεδομένη προβολή θετικών χωρισμών από διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καλλιεργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτή η αντίθεση μεταξύ της ωμής, συναισθηματικής πραγματικότητας που απεικονίζεται στις ταινίες και των γυαλισμένων, φιλικών χωρισμών στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εγείρει το ερώτημα: Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να χειριστεί κανείς έναν χωρισμό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Οι χωρισμοί είναι εγγενώς επώδυνοι, επηρεάζοντας συχνά την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του εαυτού μας. Το ταξίδι προς μια αξιοπρεπή, πολιτισμένη σχέση μετά τον χωρισμό είναι μοναδικό για κάθε άτομο. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και κανόνες. Άλλωστε, είμαστε απλώς άνθρωποι, που προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας όσο καλύτερα μπορούμε. Ένα βήμα τη φορά.

savoirville.gr