Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για την ολιγωρία της απέναντι στη λαίλαπα ακρίβειας που σαρώνει κάθε παραγωγικό ιστό της χώρας, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΖΙΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως μέχρι στιγμής υπήρξαν μόνον υπεκφυγές και όχι ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά να προχωρήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή των τόκων και με διαγραφή ακόμα και μέρους του κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαναδιατύπωσε το αίτημα να απαγορεύεται η πώληση του προϊόντος για τον αγρότη κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Νομίζω ότι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να αποδειχθεί ποιος είναι κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος, η βόλτα στην αγορά, η βόλτα στα μαγαζιά, για να δούμε ποιος είναι πιο κοντά στον πολίτη, για να δούμε μάλλον εάν ο πολίτης τα βγάζει πέρα εύκολα, για να δούμε εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που είπατε βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ενόψει του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εξωγενή και ως πρόσκαιρη την άνοδο των τιμών. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω πως δεν θα διαφωνήσουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, ασχέτως εάν εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν μπορείτε να το παραδεχτείτε, τουλάχιστον φωναχτά. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε. Σε αυτό που θα διαφωνήσουμε είναι στο αν μπορείτε. Διότι αν μπορείτε, τότε σίγουρα δεν θέλετε. 

Για να το βρει αυτό ο πολίτης, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τι λέγατε. Πριν λίγους μήνες, όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά η πρόταση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, Υπουργοί σας, λαλίστατοι Υπουργοί σας, μας κατηγόρησαν και μας προέτρεψαν να μην τα αναφέρουμε αυτά, γιατί αν τα άκουγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιβάλλονταν πρόστιμο στη χώρα μας. Μην αναφέρετε για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, διότι θα μας επιβληθεί πρόστιμο. «Εσείς, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που δεν ξέρετε ούτε τα κορδόνια σας να δένετε…» -είπαν χαρακτηριστικά Υπουργοί της Κυβέρνησης- «…μην αναφέρετε στο μέλλον τέτοια πράγματα, νοθεύεται ο ανταγωνισμός».

Στην πορεία και με την πάροδο των μηνών, όταν χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, έλαβαν σύντομες, βραχυπρόθεσμες, για να είναι σύννομες με το δίκαιο του ανταγωνισμού, πλην όμως ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, εγκαταλείψατε αυτό το αφήγημα και πήγατε στο κλασικό αφήγημα του «δεν υπάρχουν λεφτά, θα χρεωκοπήσουμε», θέτοντας το εξής ψευδεπίγραφο δίλημμα: «Τι θέλετε; Να χρεωκοπήσουμε; Δώσαμε τόσα χρήματα!». 

Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν και δίνονται μέχρι και σήμερα για την ενέργεια προέρχονται από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από τους λογαριασμός υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ εσείς τόσους μήνες το παρουσιάζεται σαν να είναι χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τώρα θα αναγκαστούμε να δώσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα τι δίνατε; Χρήματα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χρήματα τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός και επιδοτούσατε ουσιαστικά τις εταιρείες. Όμως, οι επιλογές σας δεν άφησαν και δεν αφήνουν δημοσιονομικό περιθώριο, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι απευθείας αναθέσεις. Συνεπώς, είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιλογής.

Μαζί με την καθημερινότητα -η οποία καθημερινότητα έχει να κάνει με την ενέργεια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα- είναι και το ιδιωτικό χρέος. Να θυμίσουμε ότι όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούσαν για τον περιβόητο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έλεγαν «ελάτε να ρυθμίσετε σε διακόσιες σαράντα δόσεις, σε τριακόσιες πενήντα δόσεις, σε πεντακόσιες δόσεις», ενώ μιλούσαν για «κούρεμα» χρεών και για «κούρεμα» κεφαλαίων και τόκων. Γινόταν χαμός, ειλικρινά. 

Σήμερα, πριν μια εβδομάδα και με επίσημα στοιχεία, σαράντα χιλιάδες δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Από τους σαράντα χιλιάδες, μόνο σε εκατόν τριάντα επτά έχει προταθεί ρύθμιση και δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς θα την αποδεχτούν. Πρέπει να προχωρήσετε σε ουσιαστική ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή των τόκων και με διαγραφή ακόμα και μέρους του κεφαλαίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εάν πραγματικά θέλετε -που δεν θέλετε-, πρέπει να τους στηρίξετε τώρα με ευνοϊκές και πολλές δόσεις και με «κούρεμα» των τόκων των οφειλών, είτε είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς την εφορία. 

Θα τελειώσω με τους αγρότες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εφόδια και οι ζωοτροφές είναι στα ύψη. Τα 40 κιλά λίπασμα τα έπαιρναν πέρυσι με 17 ευρώ, ενώ φέτος με 44 ευρώ. Λέτε ότι κάνετε παρεμβάσεις, αλλά λησμονείτε το πιο βασικό το οποίο σας το έχουμε προτείνει εδώ και ενάμιση χρόνο. Ποιο; Ότι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα πουλήσουν το προϊόν τους σε πολύ μικρότερη τιμή από το κόστος παραγωγής. Θα πει κάποιος «και τι να κάνουμε τώρα;». Αυτό το οποίο σας προτείναμε πριν ενάμιση χρόνο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το οποίο έχει νομοθετήσει η Ισπανία. Την απαγόρευση πώλησης του προϊόντος για τον αγρότη κάτω από το κόστος παραγωγής. Αυτό, λοιπόν, το επανακαταθέτουμε ως πρόταση. Έτσι, θα ελαφρυνθεί ουσιαστικά ο αγρότης.

Σε έκτακτες καταστάσεις, απαιτούνται έκτακτες λύσεις και λύσεις οι οποίες έχουν στόχο τον αδύναμο, είτε αυτός είναι ο εργαζόμενος, είτε ο μικρός ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ο συνταξιούχος, είτε ο αγρότης. Εσείς, όμως, δίνετε μια επιταγή ακρίβειας. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας δώσει επιταγή εξόδου από την εξουσία και μάλιστα όχι μεταχρονολογημένη, αλλά πληρωτέα άμα τη εμφανίσει, με τις εκλογές».

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=k38TVpP5Q3E