Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 στις 19:30 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ορφικοί Διάλογοι», αφού φιλοξενήθηκε με επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί συνδιοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» του Παλέρμο και του Υπουργείου Πολιτισμού-Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών Κωσταντίνου Ντάγκα (Hope) και Enzo Rovella, σε επιμέλεια του Francesco Piazza και συντονισμό του Βασίλη Καραμπάτσα.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από τον Πάπυρο του Δερβενίου. Ο αρχαιότερος αναγνώσιμος πάπυρος, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, βρέθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1962 στο Δερβένι (Μακεδονία) και χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο πάπυρος, που έχει διατηρηθεί χάρη στη μερική απανθράκωση που υπέστη στις φλόγες της νεκρικής πυράς, ρίχνει φως στην ελληνική φιλοσοφία και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της αρχαιότητας και των απαρχών της ορφικής παράδοσης. Με την εγγραφή του το 2015 στον κατάλογο της Μνήμης του Κόσμου της UNESCO, αναγνωρίστηκε η παγκόσμια σημασία του, καθώς αντικατοπτρίζει πανανθρώπινες αξίες, όπως την ανάγκη ερμηνείας του κόσμου, την επιθυμία ένταξης σε μία οργανωμένη κοινωνία και την αγωνία αντιμετώπισης του τέλους της ζωής.

Γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Francesco Piazza: «Η σύνθετη αφήγηση του Κωσταντίνου Ντάγκα και του Enzo Rovella αναπτύσσεται γύρω από το πολύτιμο αυτό εύρημα και τον μύθο που συνδέεται με την αθανασία, ξετυλίγοντας την πλοκή της μέσω συνεχών αναφορών που αποσκοπούν στην κατανόηση του παρελθόντος και σε μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής στην οποία ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής που δέχεται συνεχείς προκλήσεις.

Μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής τα έργα των δύο καλλιτεχνών συνδιαλέγονται, μεταξύ μιας δισδιάστατης, αιθέριας και σπάνιας πραγματικότητας και ενός στέρεου και χειροπιαστού υλικού, ανάμεσα σε δύο ουσίες ύπαρξης, γεμίζοντας τον χώρο με μια νέα δύναμη, μέσω ενός εκθεσιακού μηχανισμού που παρακινεί τον θεατή να ενεργοποιήσει όλες του τις αισθήσεις, για να απολαύσει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μεζούρλο

http://dml.culture.gr/

Τίτλος: Ορφικοί διάλογοι

Ιδέα: Francesco Piazza – Βασίλης Καραμπάτσας

Καλλιτέχνες: Κωνσταντίνος Ντάγκας (Hope) – Enzo Rovella

Επιμέλεια: Francesco Piazza

Συντονισμός: Βασίλης Καραμπάτσας

Εγκαίνια: 4 Νοεμβρίου 2023 στις 19:30

Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου 2023 – 14 Ιανουαρίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 8:30-15:30, Τρίτη κλειστά

Είσοδος ελεύθερη.