Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το «οριακό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει πλέον το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με την αγανάκτηση πολιτών και εργαζομένων να αγγίζει το “μη περαιτέρω”», πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζει πως επανειλημμένα, με επίσκεψη και αυτοψία της ίδιας στις δομές του Νοσοκομείου και με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και δημόσιων τοποθετήσεων, ορισμένες από τις οποίες ουδέποτε απαντήθηκαν, έχει ήδη θέσει υπόψη του Υπουργού Υγείας σωρεία δυσλειτουργιών και προβλημάτων, τόσο του συγκεκριμένου Νοσοκομείου όσο και γενικότερα των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λάρισας.

Η Λαρισαία Βουλευτής στηλιτεύει ότι «τα πολύπλευρα προβλήματα του Νοσοκομείου, αντί να επιλύονται, επιτείνονται καθημερινά» και αναδεικνύει αναλυτικά τις Κλινικές και τα Τμήματα του Νοσοκομείου για τα οποία η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, σε σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εξέπεμψε SOS κινδύνου να κλείσουν.

Επιπλέον, η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει ότι «οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης είναι δραματικές, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται, αλλά και τους εργαζομένους να έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής τους και τις εφημερίες να είναι αδύνατον να καλυφθούν». Τονίζει, επίσης, πως «η εγκατάλειψη των υποδομών και η έλλειψη των απαραίτητων ιατροτεχνολογικών μέσων εντείνει το υγειονομικό αδιέξοδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ανελκυστήρες, αλλά και το γεγονός ότι πολίτες και εργαζόμενοι καινούριο αξονικό τομογράφο ακούνε, αλλά ακόμα καινούριο αξονικό τομογράφο δεν έχουν δει...»

Στην Ερώτηση τονίζεται «ο ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θεμελίωσε το ΠΑΣΟΚ και είναι καθοριστικός για την ποιότητα ζωής του Ελληνικού Λαού, ιδίως για τους ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας», καθώς και ότι «τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γέρνουν μονόπλευρα υπέρ του Ιδιωτικού Τομέα και χαρακτηρίζονται από συνειδητή αδιαφορία για τις Δημόσιες Δομές Υγείας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από τον Υπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για:

∙πόσους ασθενείς, κατά μέσο όρο, φρόντισε κάθε Ιατρός και κάθε Νοσηλευτής/Νοσηλεύτρια του ΓΝΛ εντός του 2021 και του Α’ εξαμήνου του 2022,

∙τις άμεσες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου,

∙την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,

∙το σχεδιασμό για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους,

∙τις ενέργειες για την ταχεία ανανέωση των απαρχαιωμένων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των ιατροτεχνολογικών μέσων

∙το Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λάρισας» .