Για την «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι, με δημόσια δήλωσή της, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:
«Σαν σήμερα, τέσσερα χρόνια πριν, μια μεγάλη τραγωδία άλλαξε για πάντα τη χώρα. Το καλοκαίρι του 2018 ταυτίστηκε με το Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 μικρά παιδιά.
Οι φρικτές σκηνές που παρακολουθήσαμε καρέ-καρέ, σε απευθείας σύνδεση, μας σόκαραν, μας σφράγισαν, μας άλλαξαν.
Μετά το Μάτι, το συγκλονιστικό αυτό ολοκαύτωμα, εκεί που η στάχτη ανακατεύτηκε με τα πτώματα, οι καμένοι άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους προσπαθώντας να σωθούν βουτώντας στη θάλασσα, οι ηλικιωμένοι εξέπνεαν από την έλλειψη οξυγόνου και τα μωρά άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ανήμπορες αγκαλιές, τίποτε δεν είναι πια ίδιο.
Η ανείπωτη αυτή τραγωδία, συνεχίζει και σήμερα να στοιχειώνει τη χώρα και ο θρήνος των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, ακούγεται ακόμη δυνατά, μέσα από τα μνημόσυνα που πραγματοποιούν και το προσκλητήριο νεκρών, που προσπαθούν και φέτος να αντέξουν.
Μέσα στο χρόνο αποκαλύφθηκαν τα εγκληματικά λάθη, οι εγκληματικοί χειρισμοί και η ανυπαρξία οποιουσδήποτε σχεδίου αντιμετώπισης της φωτιάς, ενώ παράλληλα τεράστια ερωτήματα, παραμένουν αναπάντητα.
Σήμερα, στην καρδιά της κλιματικής κρίσης που τείνει να μετατραπεί σε κλιματική κατάρρευση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε, για να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ένα εθνικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, θα προτεραιοποιεί τα ζητήματα, θα διευκρινίζει με απόλυτη σαφήνεια τις αρμοδιότητες και θα εκπαιδεύσει τους πολίτες, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε κρίση που τυχόν εμφανιστεί.
Ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος, κάνει όλα όσα χρειάζονται για να μην ζήσει ποτέ η χώρα ξανά ένα Μάτι.
Και σίγουρα, αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει ούτε με κατάρες, ούτε με ευχές.
Αλλά με σοβαρές πολιτικές, που πρέπει να θέλει και να μπορεί να εφαρμόσει».