Νέα δημόσια παρέμβαση, μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που είχε ήδη ασκήσει από την 9η /12/2021 προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με την είδηση της επικείμενης κατεδάφισης της «Οικίας Καπετάνου» , επισημαίνοντας τα εξής:
« Τον Δεκέμβρη του 2021, πραγματοποίησα κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την προστασία της νεοκλασικής «Οικίας Καπετάνου», σε συνέχεια των ερωτήσεων που έχω καταθέσει σχετικά με την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας του νομού Λάρισας, όπως συνέβη με τον Πύργο Χαροκόπου, με στόχο την αποτροπή της προγραμματισμένης κατεδάφισης αυτού του ιστορικού κτιρίου, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά, την αναγκαιότητα αναγνώρισης της «Οικίας Καπετάνου», αλλά και ανάλογων κτισμάτων, ως διατηρητέων.
Αναμφισβήτητα, οι κατοικίες και τα κτίσματα, που αναπτύχθηκαν στον ιστό της πόλης της Λάρισας, αποτελούν κομμάτι του αστικού πολιτισμού, αποτυπώνοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού μας.
Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι, κάθε χρόνο, χάνεται σημαντικό μέρος του ήδη αστικού αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης της Λάρισας.
Το Τ.Ε.Ε.-Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με ομάδα αποτελούμενη από εξαίρετους αρχιτέκτονες, κατέγραψε ήδη προ πολλού και πρότεινε τα αξιόλογα προς διάσωση, κτίσματα της Λάρισας. Από τα 76 καταγεγραμμένα ως αξιόλογα κτήρια, έχουν καταστραφεί περισσότερα από τα μισά. Μόνο οκτώ κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα: Ο Μύλος του Παππά, το νεοκλασικό κτίριο στη Μανωλάκη, η Πυριτιδαποθήκη, το κινηματοθέατρο «ΠΑΛΛΑΣ», η οικία Γερολυμάτου στην οδό Σεφέρη, ο «Νικόδημος», ο Πύργος Χαροκόπου και το «Κτίριο των Μουσών». Δυστυχώς, μόνο τα τέσσερα έχουν αποκατασταθεί, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια συνεχίζουν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Τώρα, ένα ακόμα ιστορικό κτήριο , που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 , σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας, θα χαθεί. Η, δε, ιστορικότητα του είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο, όπου λειτουργούσε ένα από τα προξενεία της πόλης, ενώ για κάποιο διάστημα στέγασε το Ειρηνοδικείο Λάρισας.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και το 100% των δαπανών αποκατάστασης διατηρητέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», δεν συμπεριλήφθηκε το κονδύλι αυτό, σε κάποιον από τους πυλώνες επιχορηγήσεων.
Ωστόσο, το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εισηγήθηκε να κηρυχθεί ως διατηρητέα η «οικία Καπετάνου» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου & Γρηγορίου Ε΄, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την κατεδάφισή του!
ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ , αλήθεια;;;;;;
Ζήτησα από την αρμόδια κ. Υπουργό να προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί η «οικία Καπετάνου», αλλά και όλα τα υπόλοιπα κτίρια του νομού Λάρισας που σχεδιάζεται να γκρεμιστούν, διότι έτσι «πεθαίνει» ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας.
Απάντησε η κ Υπουργός ότι το κτήριο δεν έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο διότι οι ιδιοκτήτες δεν…το αιτήθηκαν ! και επιπλέον διότι «δεν συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία , για να αξιολογηθεί η υπαγωγή του στις οικείς διατάξεις περί προστασίας του».
Με σεβασμό στην ιδιωτική περιουσία, όφειλε το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες, να το χαρακτηρίσει διατηρητέο – ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ!, να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και να διασωθεί το κτήριο.
Δυστυχώς, δεν πιστεύει κανείς στο επιχείρημα του αρμοδίου Υπουργείου Πολιτισμού, ότι «δεν συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία», διότι η ίδια η ερώτησή μου , περιελάμβανε πληθώρα στοιχείων ικανών για την έρευνα και αξιολόγηση του κτηρίου και τελικώς την ένταξή του, στο νόμο περί προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις …
Καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού, να επέμβει ΤΩΡΑ.
Να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες και να σώσει την κληρονομιά μας.
Καλώ τους τοπικούς φορείς και τους συναδέλφους στο Κοινοβούλιο να αναλάβουμε δράση. Είναι αδιανόητο να ξεγυμνώνουν την πόλη μας και να παρακολουθούμε απαθείς.
Είναι χρέος μας να αντισταθούμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ , γιατί πρώτα είναι ο Τόπος μας και οι Άνθρωποί μας »