Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την άμεση ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι επλήγησαν από την χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Δυστυχώς, ακόμα μια φορά, ο θεσσαλικός κάμπος, ‘έρμαιο’ της κλιματικής κρίσης, πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα που επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, ενώ ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας δε σταματά να ‘μετρά’ τις πληγές του.

Μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση στα Φάρσαλα που κατέστρεψε στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα, σειρά έχει ο ιστορικός Δήμος Κιλελέρ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας, σφοδρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους σφυροκόπησαν ανελέητα τα χωριά Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Χάλκη, Γλαύκη, Μελία, Μοσχοχώρι, Αγναντερή και Νέο Περιβόλι, με το χαλάζι να φτάνει σε μέγεθος καρυδιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν επέλθει ανυπολόγιστες ζημιές σε αλώνιστα σιτηρά, και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, ελαοκράμβης και οπωροφόρων δέντρων.

Παράλληλα, η έντονη κακοκαιρία που ‘χτύπησε’ την περιοχή, προκάλεσε την πτώση πολλών δέντρων και την καταστροφή καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλά χωριά του Δήμου Κιλελέρ.

Για πολλοστή φορά, ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας οδηγείται στην απόγνωση, βλέποντας τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανελλιπώς την Θεσσαλία,

Επιπλέον, είναι σαφές ότι, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, ο αναχρονιστικός ΕΛΓΑ χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει επαρκώς στις  νέες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να εκκινήσειάμεσα την προβλεπόμενη από τον ΕΛΓΑ διαδικασία εκτίμησης των πρόσφατων ζημιών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, το απαραίτητο προσωπικό, καθώς και να προχωρήσει, επιτέλους, σε επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών για όλα τα έκτακτα φυσικά φαινόμενα, με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς».