Νέα πρωτοβουλία, μετά την δημόσια παρέμβασή της –κάλεσμα σε φορείς και πολίτες, αναλαμβάνει η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, για το θέμα της κατάργησης της αυτονομίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, το οποίο προτάσσει ως εξαιρετικής σπουδαιότητας και προτείνει κοινό Ψήφισμα που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Εσωτερικών και στον Αν Υπουργό, προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής εξέλιξη που βρίσκει αντίθετη όλη την πόλη.

Συγκεκριμένα, με σχετικό δελτίο τύπου η κ Λιακούλη δημοσιοποιεί το Ψήφισμα και το περιεχόμενό του, καλώντας τους Βουλευτές του νομού, κάθε φορέα και πολίτη της Λάρισας να υπογράψουν καθιστώντας ισχυρό το μήνυμα προς την κυβερνητική επιλογή, κατάργησης ενός ιστορικού φορέα της πόλης.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Λαρισαία βουλευτής, επισημαίνει :

«Σχεδόν ένας αιώνας παραγωγής υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικού και παιδαγωγικού έργου , το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, επιχειρείται να υποβιβαστεί και μοιραία να παρακμάσει , εντασσόμενο σε μια μη εξειδικευμένη και υποστελεχωμένη υπηρεσία του Δήμου, γεγονός για το οποίο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο σθεναρά αντέδρασε . Το ΔΩΛ είναι ιστορικό κομμάτι της πόλης και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε τη συνέχειά του. Η προσπάθεια διάσωσής του υπερβαίνει κάθε μικροπολιτικό ή προσωπικό συμφέρον και εμπίπτει μόνο στο συμφέρον της πόλης. Είναι πλήρως αναιτιολόγητη η απόφαση κατάργησής του, δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική ή ποιοτικών χαρακτηριστικών μελέτη, που να τη δικαιολογεί. Καλώ όλους τους Βουλευτές του νομού, την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες να συνυπογράψουν τη διάσωση του ΔΩΛ και την αυτόνομη λειτουργία του».

Να σημειωθεί ότι η κ Λιακούλη επισυνάπτει το σχετικό ψήφισμα που προτείνει και το οποίο πρώτη υπογράφει, ενώ σημειώνει ότι ήδη αυτό διακινείται προκειμένου να συλλεγούν οι υπογραφές και τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιηθούν σημεία συνάντησης για τη συλλογή υπογραφών.

*Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α  Λ Α Ρ Ι Σ Α Ι Ω Ν

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αξιότιμη κ. Υπουργέ Εσωτερικών

Αξιότιμε κ. Αν. Υπουργέ Εσωτερικών

Εμείς οι πολίτες και οι φορείς της Λάρισας, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητούμε να ακούσετε τις φωνές μας, που έχουν ενωθεί συλλογικά και ανυπόκριτα, υπερβαίνοντας οποιοδήποτε προσωπικό ή μικροπολιτικό συμφέρον κι αναφέρονται μόνο στο συμφέρον της πόλης μας, που ζωτικό κομμάτι της, με καθοριστική ιστορική διαδρομή στα πολιτιστικά πράγματα, είναι το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Η πληροφορία της κατάργησης του καθεστώτος αυτονομίας του ιστορικού Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (ΔΩΛ) , υπαγωγής και διαχείρισής του απευθείας από το Δήμο Λαρισαίων, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους, για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται στην πρόσφατη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη .

Η κατάργηση του ΔΩΛ επιφέρει σαφές πλήγμα στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας, καθώς διακόπτει βίαια και χωρίς καμία συζήτηση, τη λαμπρή διαδρομή στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ενός φορέα που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα δημιουργίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της πόλης και των δημιουργών μας, αλλά και της χώρας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παιδιά μας- αλλά και εμείς , ως παιδιά και έφηβοι της Λάρισας, μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητα του Δημοτικού Ωδείου, μέσα από τους πολλούς και διαφορετικούς δρόμους που πάντα αυτό άνοιγε, συναντηθήκαμε στο χώρο του έργου του και γνωρίζουμε την ποιότητα της προσφοράς του και τη συμβολή του στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και θετική εξέλιξη των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας. Υπήρξε πάντα πυλώνας οικοδόμησης υγιών σχέσεων, στήριξε έμπρακτα την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών, λειτούργησε προτάσσοντας τις αξίες της ένωσης μέσα από την Τέχνη, της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Οικουμενικότητας, σε όλη τη διαδρομή του.

Όλοι εμείς, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αναιτιολόγητη απόφασή σας, ΔΙΟΤΙ:

– Το ΔΩΛ είναι ένας εξειδικευμένος φορέας, που ασκεί υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο.

– Το έργο του ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπηρετηθεί από μια μη εξειδικευμένη υπηρεσία του Δήμου

– Η απόφαση κατάργησής του δεν στηρίζεται σε καμία οικονομοτεχνική μελέτη, σε καμία ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών έργου, που να αιτιολογεί την αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης.

– Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο και το ίδιο το ΔΩΛ.

Όλες και όλοι εμείς για τους οποίους το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ιστορικής συνέχειας και της συλλογικής μνήμης της πόλης μας

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

· ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ