Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η Λαρισαία Βουλευτής, στην αναλυτική ομιλία της, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στον Προϋπολογισμό - κύκνειο άσμα του κ. Μητσοτάκη.
- Έναν προϋπολογισμό που χαράσσει ακόμα μεγαλύτερες διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνική συνοχή.
- Έναν προϋπολογισμό που σκάβει βαθύτερες ανισότητες.
- Έναν ταξικό προϋπολογισμό υπέρ των λίγων και ισχυρών.
- Έναν συντηρητικό προϋπολογισμό εις βάρος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.
- Έναν ιδεολογικά εμμονικό προϋπολογισμό, που καθιστά ξεκάθαρη την πολιτική διαφοροποίηση της Σοσιαλδημοκρατίας από τη Δεξιά:
1) Για εμάς, προτεραιότητα είναι ο Άνθρωπος. Για εσάς, οι επίπλαστοι αριθμοί της επικοινωνίας και η κερδοσκοπία των εκλεκτών.
2) Για εμάς, βάση της οικονομίας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Για εσάς, ο ελιτισμός που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
3) Για εμάς, οικονομική πρόοδος και βιώσιμη ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένες με την ευημερία των δημοκρατικών θεσμών. Για εσάς, οι θεσμοί αποτελούν εμπόδιο στις παρακρατικές σας μεθοδεύσεις.
4) Για εμάς, η οικονομική πολιτική ασκείται με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, με ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τα κόκκινα δάνεια, τα επιτόκια των τραπεζών, την περιφερειακή ανάπτυξη. Για εσάς, με επικοινωνιακά καλάθια, τηλεοπτικά shows και στημένες επισκέψεις σε λαϊκές και super market.
5) Για εμάς, η φορολογία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πιο φτωχών. Για εσάς, μηχανισμός αφαίμαξης των εισοδημάτων και καταρράκωσης των νοικοκυριών, με τους Έλληνες να συνεχίζουν να καταβάλλουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό τους 4ους πιο υψηλούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
6) Για εμάς, η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών είναι προτεραιότητα. Για σάς, ανεφάρμοστο πυροτέχνημα, , με ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια των ισχυρών παρόχων.
7) Για εμάς, κόκκινη γραμμή αποτελεί η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε συνάνθρωπό μας. Για εσάς, η «ανάπτυξη της υποανάπτυξης» στηρίζεται στην εφήμερη κατανάλωση και στην κερδοσκοπία στις τσέπες των πολλών.
Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική εικόνα των Δήμων και των Περιφερειών είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική. Έλλειμμα 304 εκατ. για το 2022, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Έλλειμμα 148 εκατομ. για το 2023. Δικαιώνονται, δυστυχώς, οι αυστηρές προειδοποιήσεις μας. Η περιβόητη αύξηση των ΚΑΠ, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποδεικνύεται ανεπαρκής. “Άνθρακες” ο γαλάζιος “θησαυρός”.
Σας καλούμε να σταματήσετε να πετάτε επικοινωνιακά “ψίχουλα” στους ΟΤΑ. Η Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει θυσία στο δόγμα Πέτσα “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”.
Το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στα συντρίμμια μιας κοινωνίας που προηγουμένως θα έχει κονιορτοποιηθεί. Έντεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τα ψώνια, τα δώρα και τους λογαριασμούς των γιορτών να πλησιάζουν σαν απειλητικός χριστουγεννιάτικος εφιάλτης, οφείλουμε να μιλάμε μόνο μία κοινή γλώσσα: τη γλώσσα της αλήθειας.
Το success story, οι θριαμβολογίες περί ανάπτυξης και ο αυτo-θαυμασμός περί επενδύσεων, αποτελεί ύβρι προς όλους όσοι μας παρακολουθούν τώρα από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, με μια στοίβα απλήρωτους λογαριασμούς δίπλα στο άδειο πορτοφόλι. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των πολιτών.
Η λαϊκή εντολή της κάλπης του 2023 θα ελευθερώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από την άδικη και δημοσιονομικά επικίνδυνη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το νέο έτος θα κάνει πραγματικότητα την εναλλακτική προοδευτική σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση για να λάμψει ξανά η σπίθα της ελπίδας, στο σκυθρωπό βλέμμα των μη προνομιούχων συνανθρώπων μας. Γιατί η Πολιτική δεν είναι μόνο λογική, είναι κυρίως ενσυναίσθηση…»