Στις εκδηλώσεις για την 5η γιορτή κάστανου στα Αμπελάκια παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική της στήριξη στους καστανοπαραγωγούς και τις προσπάθειες ανάδειξης ενός ακόμη εμβληματικού προϊόντος της Θεσσαλίας. 

Οι πολυδιάστατες εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Τεμπών και το νέο αγροτικό συνεταιρισμό Αμπελακίων περιλάμβαναν πέρα από επιστημονικέςομιλίες για την φυτοπροστασία της καστανιάς και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς και διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, παραδοσιακούς χορούς κ.α..

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το κάστανο των Τεμπών, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να συμβάλουμε ο καθένας και η καθεμία από την πλευρά μας, στην ανάδειξη ενός ακόμη εμβληματικού προϊόντος της ευλογημένης Θεσσαλικής γης. Προσωπικά, η ενεργή μου στήριξη προς τους καστανοπαραγωγούς με ό,τι θεσμικό ‘’όπλο’’ διαθέτω στη φαρέτρα μου είναι δεδομένη. Έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή και έχω τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τα πολύ-επίπεδα προβλήματα των καστανοπαραγωγών του τόπου μας και δεν θα σταματήσω να το κάνω, όσο αυτά υφίστανται. 

Όπως δεδομένη είναι και η στήριξη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε ανάλογα ζητήματα, αφού για εμάς ο αγροτικός κόσμος και η επίλυση των προβλημάτων του παραμένουν στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας.

Και αυτό γιατί θεωρούμε πως οι παραγωγοί μας και ο κόσμος της υπαίθρου γενικότερα αξίζουν μια ποιοτικότερη και αξιοπρεπέστερη καθημερινότητα που δε γίνεται να επιτευχθούν χωρίς γενναία κίνητρα από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να ξανα-γίνει το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό για τους νέους Ανθρώπους και οι παλαιότεροι να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.  

Δυστυχώς, όμως, και η φετινή “γιορτή κάστανου” διεξάγεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία ανασφάλειας που φτάνει μέχρι και την απόγνωση. Η κατακόρυφη άνοδος τους κόστους παραγωγής, μαζί με τις φυτικές ασθένειες που ολοένα εξαπλώνονται λόγω κλιματικής αλλαγής συρρικνώνουν την παραγωγή, εξανεμίζοντας το αγροτικό εισόδημα.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα προβλήματα των καστανοπαραγωγών, γνωρίζουμε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την φαιά σήψη. Μια ασθένεια που πλήττει τα κάστανα η οποία πέρυσι έπληξε σημαντικά τη σοδειά των παραγωγών. Ανάλογη είναι η κατάσταση και φέτος εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση και τη σημερινή ενημέρωση μου , καταθέτω ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες ‘’οικονομικές ανάσες’’ και μεγαλυτερες απ’ ό,τι δόθηκαν πέρυσι στους παραγωγούς μας, οι οποίοι βλέπουν μείωση της παραγωγής τους ακόμη και κατά 40%. Είναι ώρα ευθύνης για την Πολιτεία και δε μπορεί να θεωρεί πλέον ότι τα ημίμετρα συνιστούν και ουσιαστική λύση. Αν το ΥΠΑΑΤ δεν συνειδητοποιήσει ότι το κάστανο χρειάζεται γενναία ενίσχυση, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη. Και αυτό δε μπορούμε να το επιτρέψουμε».