Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, σε σχέση με τη νέα, δυσχερή πραγματικότητα που διαμορφώνει η καταστροφή του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος της Θεσσαλίας, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στην ερώτησή της:

«Η κακοκαιρία Daniel και τα συνεπακόλουθα βιβλικά πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στον θεσσαλικό κάμπο, κυριολεκτικά, ‘’εκτροχίασαν’’ το ήδη αδύναμο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το οποίο προσπαθούσε να ανακάμψει και να ξανα-κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών τον προηγούμενο Φεβρουάριο που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 85 ακόμη.

Δύο εβδομάδες και πλέον μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας, κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς, το πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές στις σιδηροδρομικές γραμμές και τις άλλες υποδομές, ούτε πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ωστόσο, πως αυτή η εξέλιξη έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ζωές των κατοίκων της Θεσσαλίας που μετακινούνταν με το τρένο, των επιβατών που θέλουν να μεταβούν σιδηροδρομικά από τη πρωτεύουσα της χώρας στη συμπρωτεύουσα ή το αντίστροφο, αλλά και τη διακίνηση αγαθών, αφού χιλιάδες containers συσσωρεύονται στους κατά τόπους εμπορευματικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, όλη την περίοδο από την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων και έπειτα, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λάρισας δεν εξυπηρετεί τόσο τις επιβατικές, όσο και τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες, ούτε σε εθνικά, αλλά ούτε και σε τοπικά δρομολόγια.

Η Λάρισα, ωστόσο αποτελούσε διαχρονικά κομβικό κέντρο του υφισταμένου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και οι όποιες ζημιές σε αυτό θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το επιβατικό κοινό όλης της Θεσσαλίας, όπως και της χώρας να εξυπηρετηθεί γρήγορα, οικονομικά και κυρίως με ασφάλεια.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι πολλοί Θεσσαλοί εργαζόμενοι ρησιμοποιούσαν τον σιδηρόδρομο, για να μεταβούν στις εργασίες τους και μετά το πέρας των πλημμυρικών φαινομένων εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, χωρίς ο ορίζοντας αποκατάστασης μιας στοιχειώδους κανονικότητας στις ζωές τους να είναι ακόμη ορατός, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

Πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές στα κατεστραμμένα 180 χλμ του τοπικού, όπως και εθνικού δικτύου στο ύψος της Θεσσαλίας και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Ποια λύση θα δοθεί στο ζήτημα των ετήσιων καρτών μετακίνησης που πολλοί Θεσσαλοί επιβάτες και εργαζόμενοι είχαν ήδη προπληρώσει στην εταιρεία;»