Μήνυμα  αυστηρό, με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε σήμερα στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση στη Βουλή, μεταξύ κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης (ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.).

Η πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και δομές που θίγονται από το αναμενόμενο προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη  μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας.

Η αντιπροσωπεία του Δικτύου ενημέρωσε τους βουλευτές για την έλλειψη διαλόγου από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με την σύνταξη του αναμενόμενου προσχεδίου Νόμου, δεδομένου ότι η τεράστια εμπειρία που διαθέτουν, για μία ακόμη φορά, αγνοήθηκε από την κυβέρνηση. 

Οι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφού ενημερώθηκαν εκτενώς για τις εξελίξεις, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων, εφόσον ψηφιστεί το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο. Δήλωσαν δε την αμέριστη συμπαράσταση τους στα υφιστάμενα προγράμματα και τους εργαζομένους του, ενώ δεσμεύτηκαν για την πλήρη στήριξη από πλευράς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη  , από τη Λάρισα ,  επεσήμανε τα εξής:

«Με το προσχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας δημιουργείται –κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ- ένας συγκεντρωτικός οργανισμός, απόλυτα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση, στον οποίο εντάσσονται τόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όσο και η πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, σε βάρος της διασύνδεσης με την κοινωνία. Η κυβέρνηση, επιπλέον, επιδιώκει τη μετατροπή δομών που ανήκουν σε ΝΠΔΔ και νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΝΠΙΔ, ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας την είσοδο της ‘’ιδιωτικής’’ πρωτοβουλίας από την ‘’πίσω πόρτα’’, πάλι κατά την προσφιλή, όσο και πάγια τακτική της. Έτσι όμως ακυρώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, αλλά και τους χρήστες. Παράλληλα, η κυβέρνηση καταργεί τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν.4139/2013, καθώς και το άρθρο 61 του Ν.3459/2006, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Πρόληψης να παύουν να αποτελούν εγκεκριμένους οργανισμούς, για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών. Ενώ, επίσης, παύει και η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών από το 2027 και μετά, αφήνοντας 300 περίπου εργαζόμενους στα Κ.Π. κάτω από τη ‘’δαμόκλεια σπάθη’’ της ανεργίας. Όλα αυτά συνιστούν εξελίξεις στις οποίες δε μπορούμε να σταθούμε αμέτοχοι. Ειδικά, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων και οι δράσεις του δεν χρειάζονται κανενός είδους διαπιστευτήρια.  Βραβεύθηκε διεθνώς, αναγνωρίστηκε από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και αποτελεί στολίδι για τη Λάρισα, αλλά και για τη χώρα, αφού καλείται και μας εκπροσωπεί πια στα μεγαλύτερα forum του κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα δώσει για ακόμη μία φορά τη μάχη, εναντίον και αυτού του νομοθετικού ‘’εκτρώματος’’ τόσο μέσα, όσο και έξω από τη Βουλή. Είναι το στοιχειώδες και αυτονόητο καθήκον μας απέναντι σε ασθενείς, χρήστες, αλλά και στους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και τις άλλες δομές ψυχικής υγείας».