Άμεσα προχώρησε σε αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, διαβιβάζοντάς του κοινό δελτίο τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Λάρισας και του Συλλόγου Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας, το οποίο συνυπογράφεται από τους προέδρους τους κ.κ. Απόστολο Σκορδούλη και Ιωάννα Κουτσογεωργοπούλου, σε σχέση με τους εύλογους φόβους που εκφράζουν για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του Στρατού από ιδιώτες.

Όπως τονίζει στο κείμενο της αναφοράς της η βουλευτής, δυνάμει της Προδιαγραφής ΠΕΔ–Β–10098/24 Οκτ. 23 και με τίτλο «Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης Τροχοφόρων - Ερπυστριοφόρων Οχημάτων», η οποία συντάχθηκε και εκδόθηκε από το ΓΕΣ/ΔΤΧ και αναρτήθηκε στον ιστότοπο των Προδιαγραφών Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, αφού διαπιστώνεται πως στο κείμενό της περιγράφονται και τυποποιούνται όλες οι διαδικασίες, για την εκχώρηση επισκευαστικού έργου σε ιδιώτες. 

Όπως, ωστόσο, τονίζουν οι δύο Σύλλογοι «Είναι προφανές ότι με τη συγκεκριμένη προδιαγραφή, στρώνεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης και επισκευής των υλικών του Στρατού, κάτι που σαν Σωματεία είχαμε προβλέψει από καιρό, παρότι όλοι ανεξαιρέτως οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η επισκευή του τεχνικού υλικού του Στρατού, αποτελεί αυστηρά αποστολή του Τεχνικού Σώματος, με τις αντίστοιχες τεχνικές εργασίες να διαχωρίζονται σε διάφορα επίπεδα (κλιμάκια), με το ανώτερο επίπεδο επισκευών (5ο κλιμάκιο) ναπραγματοποιείται από τα αντίστοιχα Στρατιωτικά Εργοστάσια, τα οποία όχι μόνο επισκευάζουν, αλλά και ανακατασκευάζουν πλήρως με εργοστασιακές προδιαγραφές, τα κύρια υλικά του Στρατού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως τα Στρατιωτικά Εργοστάσια έχουν επανειλημμένα αποδείξει, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε οποιαδήποτε έργο ή πρόκληση τους ανατεθεί και να στηρίξουν τεχνικά την επισκευή οποιουδήποτε τύπου τροχοφόρου ή ερπυστριοφόρου οχήματος, αλλά και να ολοκληρώσουν κάθε πρόγραμμα εργασιών, που τους ανατίθεται από την Ιεραρχία.

Επιπλέον, τονίζει πως η εκχώρηση έργου σε ιδιώτες θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση τόσο των Στρατιωτικών Εργοστασίων, όσο και του Τεχνικού Σώματος και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε λουκέτο των Εργοστασίων και στην πλήρη εξάρτηση από τον ιδιώτη, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την Άμυνα της χώρας.

Τέλος η Ευαγγελία Λιακούλη καταλήγει πως χρέος της Πολιτικής Ηγεσίας και της Στρατιωτικής Ιεραρχίας είναι να αναθεωρήσουν τέτοιου είδους ενέργειες που, μαθηματικά, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των οχημάτων του Στρατού και, παράλληλα, να ενισχύσουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στο βαθμό που απαιτείται, για την πλήρη υλοποίηση του έργου τους, ενώ παράλληλα, ζητά την άμεση ενημέρωσή της από την πλευρά του κ. Δένδια, «για το αν ισχύουν τα όσα καταμαρτυρούν οι δύο Σύλλογοι εργαζομένων, καθώς και απαντήσεις, σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση ανάθεσης εργασιών τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων του Στρατού σε ιδιώτες, όπως και για ποιους λόγους απαξιώνεται η συσσωρευμένη εργασιακή τους εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών;».