«Για να γίνει πράξη το αισιόδοξο σύνθημα ‘’από την Ευρώπη των κρίσεων, στην Ευρώπη των λύσεων’’, με το οποίο τιτλοφορήσατε την ομιλία σας κ. Σχοινά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δοθούν λύσεις τώρα, στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ‘’Ευρώπη της περιφέρειας’’ και τον αγροτικό κόσμο. Έναν κόσμο που όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκά εξεγείρεται, αγωνίζεται και διεκδικεί δυναμικά την ‘’ορατότητά’’ του από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας άμεσες και απτές λύσεις στα αδιέξοδά του», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία της στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Παράλληλα, η βουλευτής τόνισε πως τα πολλά τελευταία χρόνια, η Ένωση συμπεριφέρεται σε πολλά ζητήματα, ως πρωτοβάθμιος φορέας «που κάνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης», αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με κρίσιμα θέματα, τα οποία έχουν μπει περίπου σε «αυτόματο πιλότο», αφού λανθασμένα θεωρήθηκε ότι επειδή κατακτήθηκαν στο παρελθόν, θα ισχύουν και στο διηνεκές, αποκτώντας εξαιτίας αυτής της αβελτηρίας της, πρόβλημα νομιμοποίησής της για μεγάλη μερίδα πολιτών των Κρατών-Μελών,  που στρέφονται αντιδραστικά πλέον σε ακραία πολιτικά μορφώματα.

«Μια κρίση νομιμοποίησης, της οποίας οι ‘’τριγμοί’’ επιτείνονται και από τα -προς το παρόν- άλυτα προβλήματα που αφορούν στην ‘’καρδιά’’ του Κοινωνικού Κράτους, την Ευρώπη της Συνοχής, την Ευρώπη της Απασχόλησης, όπως και την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, προκειμένου να παραμείνουν τα Κράτη-Μέλη της στο σχετικά ‘’κλειστό club’’ των ευημερούντων εθνών του πλανήτη. Με λίγα λόγια,  οι Ευρωπαίοι στέκονται κριτικά στη διαφαινόμενη αποτυχία της Ένωσης να προωθήσει και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές ευημερίας των πολιτών, στις οποίες ήταν συνηθισμένοι τις προηγούμενες δεκαετίες», τόνισε συμπληρωματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έθεσε επιτακτικά στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κρίσιμο ερώτημα: «που θέλει η Ευρώπη να πάει και με ποιο σχέδιο;», εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Θέλει επιτέλους να καταστεί ένας υπερεθνικός οργανισμός αγγίζοντας την ‘’ψυχή’’ των Ευρωπαίων ή θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν μία απλή δια-κυβερνητική σύμπραξη, με τα μικροσυμφέροντα και τις επιφανειακές διευθετήσεις, μένοντας χωρίς ουσιαστική ‘’φωνή’’ σε δομικούς τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που συμπίπτουν με τα ελληνικά συμφέροντα, όπως είναι η ενίσχυση της κοινής μας άμυνας, μέσω του project του Ευρωστρατού ή του μεταναστευτικού; Και βέβαια στο -ακόμη σημαντικότερο για εμάς- ζήτημα του κοινού εμπάργκο όπλων στον διεθνή ‘’ταραξία’’ που ακούει στο όνομα Τουρκία, την οποία ορισμένα Κράτη-Μέλη παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους,  ‘’χαϊδεύουν’’ με το ‘’χέρι που δεν φαίνεται’’;».

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ «προσεκτικές» διατυπώσεις του κ. Σχοινά, λόγω πολιτικής προέλευσης και παρά την θεσμική του θέση στην Ε.Ε., σε σχέση με το ζήτημα της διολίσθησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως το έθιξε στην ομιλία του «τόσο κοντά, ώστε να μην καεί, αλλά και τόσο μακριά, ώστε να μην παγώσει», ενώ συμπλήρωσε: «Το σκάνδαλο τον υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που διερευνούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όπως βέβαια και της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών, κυριολεκτικά, αποδομούν το φιλελεύθερο ‘’προσωπείο’’ της κυβέρνησης. Η δε έρευνα τόσο της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών που εξακολουθούν να διερευνούν αυτές τις δύο υποθέσεις, θα πρέπει να επεκταθούν σε βάθος, αλλά και –κυρίως- σε ύψος, ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί ακριβώς που ανήκουν, στο ακέραιο».

Το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/l9dMbGXVKNg