Σήμερα, 14ηΣεπτεμβρίου, Ημέρα «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος», όπως την καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την πυρπόληση και τη σφαγή της Σμύρνης.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, που στάζει ακόμα αίμα και δάκρυα.

Εδώ και έναν αιώνα, «η Σμύρνη μάνα καίγεται». Εκείνη η φωτιά δεν έχει σβήσει. Καίει ακόμα μέσα στη συλλογική μνήμη του Ελληνισμού που δεν ξεχνά.

-Δεν ξεχνάμε τις σφαγές.

-Δεν λησμονούμε τους βιασμούς και τις θηριωδίες.

-Δεν σβήνουμε τις εικόνες των συμπατριωτών μας που ξεριζώθηκαν, σε μια βάρκα απέναντι στα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου, με τα βρέφη στην αγκαλιά, τις εικόνες και τα λείψανα των Αγίων για αποκούμπι και μια χούφτα χώμα στον κόρφο, μοναδικό απομεινάρι μιας ζωής που έγινε στάχτη.

Αυτούς τιμούμε σήμερα. Τους ανυπέρβλητους άθλους που πέτυχαν, κατορθώνοντας να χτίσουν μια νέα ζωή από το μηδέν, κάνοντας με τον ιδρώτα τους να ανθίσουν και να καρπίσουν τα πιο ξερά, πετρώδη ή και ελώδη χώματα απ’ άκρη σ’ άκρη της “Μητέρας-Ελλάδας”. Την ανυπολόγιστη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, στην πρόοδο και ανάπτυξη του Ελληνικού Κράτους.

Η μνήμη φουντώνει πιο δυνατά ειδικά τώρα, που η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό. Η Παράταξή μας, έχει αναδείξει το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η πολιτική του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα υπογραμμίζει την άμυνα και την ασφάλεια, που τόσο έχουν ανάγκη όλοι οι Ευρωπαϊκοί Λαοί.

Για όσους μαρτύρησαν βίαια. Για αυτούς που βασανίστηκαν. Για εκείνους που μόχθησαν να επιβιώσουν. Για τα δάκρυα που χύνονται ποτάμια εδώ και 100 χρόνια. Όλοι εμείς φέρουμε ένα βαρύ καθήκον. Καθήκον μνήμης, αλλά και αγώνα.

-Αγώνα να αναδείξουμε διεθνώς τη μόνη ιστορική αλήθεια.

-Αγώνα διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και των εγκλημάτων των Τούρκων σε βάρος του Ελληνισμού.

-Αγώνα να μετουσιώσουμε τη μνήμη –ακόμα και την πιο τραγική αβάσταχτη μνήμη– σε ελπίδα για το μέλλον.

-Αγώνα για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Αλληλοσεβασμό των Λαών.

Για να μη ζήσει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Άνθρωπος, πουθενά κανένας Λαός σε όποια σπιθαμή τούτου του πλανήτη, τις ματωμένες μέρες του Ελληνισμού.»