Με αφορμή την κακοποίηση της Λαρισαίας γυναίκας –αστυνομικού από το σύζυγό της, που προστέθηκε στη μακρά λίστα της φρίκης, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με δημόσια παρέμβασή της , δήλωσε τα εξής:

«Η κακοποίηση της αστυνομικού- συζύγου του, από «γνωστό Λαρισαίο επιχειρηματία», επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της κακοποίησης των γυναικών από τους συζύγους- συντρόφους τους, ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη μάστιγα, με απίστευτες διαστάσεις.

Το τελευταίο γεγονός της Λάρισας, που προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση του Υπουργού στη νοσηλευόμενη γυναίκα, περιγράφεται με φρικιαστικές λεπτομέρειες, για την απίστευτη βιαιότητά του (χτυπήματα και βλάβες σε ήπαρ, νεφρά, σπλήνα κλπ).

Στην Ελλάδα ο αριθμός των κακοποιημένων γυναικών – και αφορά μόνο εκείνες που δημοσιοποιούν το πρόβλημα -αυξάνει ανησυχητικά. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών αντίστοιχα, έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ στη χώρα, καταγράφοντας μέχρι και δύο γυναικοκτονίες μηνιαίως.

Αφορά πλέον όλους μας, ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση, με ατολμία διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα, αρνούμενη να εισάγει το ειδικό ποινικό αδίκημα της «γυναικοκτονίας», στον ποινικό κώδικα. Η δήλωση του κ Πρωθυπουργού πέρσι στη ΔΕΘ ότι το «νομικό μας πλαίσιο είναι επαρκές και δεν απαιτείται νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία», διότι "δεν μπορώ να δεχτώ ότι η δολοφονία μιας γυναίκας είναι πιο σημαντική από ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου", αποτελεί μια κραυγαλέα υπεραπλούστευση, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στο προοδευτικό και στο ακραία συντηρητικό κομμάτι της παράταξής του.

Έτσι όμως, δεν αποτυπώθηκε κατά κανένα τρόπο, ότι οι γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες .

Το πρόβλημα όμως είναι εδώ και η βία γίνεται τρόπος έκφρασης όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Όσο οι κοινωνικές δομές για την κακοποίηση των γυναικών παραμένουν μεταξύ τους ασύνδετες, όσο τα μέτρα πρόνοιας δεν είναι επαρκή, όσο υποχρηματοδοτούνται δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όσο δεν υπάρχουν σύγχρονες δομές που θα καταρτίζουν σχέδια διαφυγής των κακοποιημένων γυναικών και θα βρίσκουν γι’αυτές εργασία, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται .

Ήδη, ανέλαβα πρωτοβουλία και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε.

Ερώτηση προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, ειδικά για τις γυναικοκτονίες, ενώ ταυτόχρονα έχουμε αναδείξει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και πολιτικών, με έμφαση στην πρόληψη των γυναικοκτονιών και την αντιμετώπιση της βίας .

Είναι η ώρα και η τοπική κοινότητα να ανοίξει και να διευρύνει τον δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό.

Διότι, το τελευταίο γεγονός, κατέδειξε ότι αφορά άμεσα και την πόλη μας.

Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με ευχές» .