Σε άμεση παρέμβαση, με επίκαιρη ερώτηση η οποία επιβάλλει δια ζώσης συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα,  προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών  στη Βουλή, για την  αρμοδιότητα, αλλά και τις ευθύνες που βαρύνουν σε όλα τα επίπεδα,  για τα απολύτως πλημμελή –από ό,τι αποδείχθηκε- αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλία, μετά το πέρας της κακοκαιρίας Daniel.  

Όπως τονίζει η βουλευτής Λάρισας η Θεσσαλία «χτυπήθηκε» και τρία χρόνια πριν από την κακοκαιρία «Ιανός», αλλά και το 2022 από την κακοκαιρία «Διομήδης», όταν οι πολίτες είδαν τις σοδειές τους, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, αλλά και τα σπίτια τους που χτίστηκαν με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να πνίγονται στα λασπόνερα.

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθυμίζει ότι και μετά τις προηγούμενες καταστροφές, τόσο η ίδια, όσο και πολίτες, φορείς κ.α. διατύπωναν την ανησυχία ότι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (όπως αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά έργα υδρονομίας κλπ), με αποτέλεσμα η περιφέρεια να παραμένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την βιβλική- ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία, εξαιτίας των πλημμυρών – του φαινόμενου Daniel, με νεκρούς, απώλεια σπιτιών, περιουσιών, επιχειρήσεων, απώλεια τεράστιου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και του 5% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και σοβαρές υποδομές που χάθηκαν, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ευθυνών για την κατασκευή ή για την παράλειψη κατασκευής σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων,  όπως και για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, των πρανών, αλλά και των ρεμάτων της περιοχής.

Κατόπιν τούτων αλλά και δεδομένου ότι οι Θεσσαλοί πολίτες δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, ως προς το ποιος αποφάσισε τα αντιπλημμυρικά έργα, ποιος τα χρηματοδότησε και ποιος τα κατασκεύασε, για το ποιος είναι αρμόδιος να τα συντηρεί, ποιος είναι αρμόδιος ειδικά για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων, αλλά και για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους, ποιες της Περιφέρειας και ποιες των Δήμων στη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό να την ενημερώσει στη Βουλή για το:

  • Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά, έργα υδρονομίας κλπ) έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποιος τα σχεδίασε, ποιος τα υλοποίησε και ποιος τα συντηρούσε;
  • Ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και σε ποιο στάδιο ακριβώς (χρονοδιάγραμμα);