Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, στην “κραυγή αγωνίας” του Συλλόγου Νεφροπαθών «Αγ. Αχίλλειος».

Η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για τη δεινή θέση στην οποία περιέρχονται οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς του Νομού Λάρισας, μετά την αύξηση του κόστους για τις μετακινήσεις τους με ταξί προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως μετά τις αυξήσεις στο κόμιστρο των ταξί, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου κίνησης, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση αδυνατούν να αντέξουν το υψηλό κόστος των μετακινήσεων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως το χορηγούμενο επίδομα μετακινήσεων ήταν ήδη ιδιαίτερα χαμηλό και ανεπαρκές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να “βάζουν από την τσέπη τους”.

Τονίζεται, επίσης, ότι ενώ η πόλη της Λάρισας είναι σε έκταση μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με μακρινές συνοικίες και χωριά, το επίδομα μετακίνησης είναι πολύ πιο χαμηλό εν συγκρίσει με άλλες αντίστοιχες πόλεις.

Η Λαρισαία Βουλευτής θέτει στην Κυβέρνηση, αναλυτικά, ένα προς ένα όλα τα αιτήματα του Συλλόγου Νεφροπαθών, με τα νέα προτεινόμενα ποσά, ανά κατηγορία αποστάσεων, ενώ επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι:

-Το ζήτημα αφορά μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας, που δίνει καθημερινά τον δικό της επίπονο αγώνα, ως εκ τούτου επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα μέριμνα και ευαισθησία.

-Οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς έχουν ήδη υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, βιώνοντας πρωτόγνωρο φόβο, άγχος και μοναξιά, λόγω της “εύθραυστης”υγειονομικής τους κατάστασης.

-Οι εν λόγω μετακινήσεις δεν είναι προαιρετικές, δεν μπορούν να περιοριστούν, ούτε γίνονται για λόγους αναψυχής, αλλά από αυτές εξαρτάται η ίδια η ζωή των ασθενών.

-Η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού αποτελεί ελάχιστο χρέος της Πολιτείας για την αρωγή των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

-Το κόστος μετακινήσεων είναι ένα μόνο από τα οικονομικά βάρη που έχουν διογκωθεί, καθώς τα εισοδήματα και των νεφροπαθών πολιτών εξανεμίζονται από την ενεργειακή κρίση και τη ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από τους Υπουργούς ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν γνωρίζουν το μείζον αυτό πρόβλημα και, ιδίως, εάν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του Συλλόγου Νεφροπαθών «Αγ. Αχίλλειος» και να αυξήσουν το ποσό για τις μετακινήσειςπρος τις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Επιπλέον, η Ε. Λιακούλη καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση του αγώνα που δίνουν καθημερινά οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.