Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Η μάχη όλων μας κατά του καρκίνου δεν θα σταματήσει, μέχρι η χώρα μας να πάψει να χάνει περίπου 33.000 πολίτες –μια μικρή πρωτεύουσα νομού- κάθε χρόνο.

Δεν θα σταματήσουμε τον συλλογικό μας αγώνα και ας πρόκειται για μια ασθένεια εξαντλητική για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και για το σύστημα υγείας, μια ασθένεια που παίρνει ένα σωρό μορφές και μεταλλάσσεται σαν το μυθικό ‘’Πρωτέα’’, καθιστώντας την αντιμετώπισή της πολλές φορές δύσκολη.

Δύσκολη ασθένεια δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι και ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί.

Γιατί ο καρκίνος μπορεί πλέον να θεραπευτεί. Και είναι αναρίθμητα γύρω μας τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, αφού η επιστήμη προχώρησε θεαματικά και η ίαση των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου που έχουν διαγνωστεί έγκαιρα, αποτελεί πλέον γεγονός.

Συνεπώς, ο καρκίνος δεν συνιστά σήμερα θάνατο, αλλά αγώνα.

Και χρέος μιας συντεταγμένης Πολιτείας είναι να βοηθήσει όλους όσοι τον δίνουν, μέσα από ένα δυνατό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο.

Συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία χρόνια, συνέβαλλαν στην υποβάθμιση του ΕΣΥ, με υποστελέχωση, έλλειψη σύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού, την εισχώρηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ‘’δια της πλαγίας οδού’’ στο πλέγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών και συνθέτουν ένα σκηνικό αναξιοπρέπειας και επικίνδυνων καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση του καρκίνου, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα εναπομείναντα στελέχη του ΕΣΥ.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, στη μνήμη της άδικης, πρόωρης απώλειας της αείμνηστης προέδρου μας  Φώφης Γεννηματά, αλλά και άλλων κομβικών προσωπικοτήτων που πύκνωσαν τις τάξεις του Κινήματός μας και χάθηκαν τόσο τραγικά, όσο και πρόωρα, όπως ο χαρισματικός πατέρας της Γιώργος, η διαχρονική Μελίνα και άλλοι πολλοί, ο αγώνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου φέρει ξεχωριστή σημασία και καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια να τον μετουσιώνουμε σε διαδοχικές πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών.

Όχι τυχαία, με το που ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, προέταξε ως μία από τις κυριότερες θέσεις μας την ανάταξη του ΕΣΥ και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει, σε καθολικό, όσο και δωρεάν επίπεδο.

Αλλά κι εδώ στη Λάρισα, σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς και δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, μεγάλη ικανοποίηση προκαλεί η συγκλονιστική συμμετοχή των δημοτών και όλων των θεσμικών και εθελοντικών φορέων, που με κάθε τρόπο ενισχύουν πρωτοβουλίες όπως του δικτύου «#Κανείς Μόνος», το οποίο έβαλε το λιθαράκι για τη δημιουργία Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας καρκινοπαθών και των συνοδών τους, αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων με την πρόληψη, ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά της νόσου και μέχρι την τελική εξαφάνισή της.

Ο Ξενώνας Καρκινοπαθών Ανακουφιστικής Φροντίδας, είναι πλέον για τους Λαρισαίους , στόχος ζωής.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, εωσότου κάθε καρκινοπαθής συμπολίτης μας να απολαμβάνει σε κάθε γωνιά της χώρας, ίσες ευκαιρίες στην πρόληψη, τη θεραπεία, την ίαση, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα.

Νικάμε τον καρκίνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».